DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Full text search

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Bár átváltoztattam normál hozzászólásra a kérelmemet, de talán beleférek a két percbe is.
Azt hiszem, hogy Ékes képviselő úr valamelyest félreérti a törvény tartalmát, legalábbis nagyon remélem, hogy csak erről van szó. Hiányolja azt, hogy nincs megelőzés a törvényjavaslatban, nincs a lehetőségek eleve kiküszöbölése. Az egész törvényjavaslatnak egyébként az a lényege, hogy éppen ennek a rendszerét teremti meg. A törvény erejénél fogva olyan automatizmusok érvényesülnek majd a törvény hatálybalépését követően, amelyek teljesen egyértelműen éppen abban az irányban hatnak, amit a képviselő úr is egyébként joggal elvár a törvényjavaslattól, talán csak nem olvassa ki belőle ezeket a következményeket. Azt gondolom, hogy ezek jelentős részben benne szerepelnek ebben a törvényjavaslatban.
Tehát minden olyan dolog, amiről a nyilvánossággal összefüggően úgy gondoltuk, hogy szükséges lehet, egyrészt megjelenik a törvényjavaslatban, és ahol csak lehetőség nyílt, ahol az ésszerűség ezt kívánta, ott mindenhol beleépítettünk olyan automatizmust a törvénybe, amely azt jelenti, hogy bizonyos dolgok a törvény erejénél fogva automatikusan megtörténnek, illetve a nyilvánosságra hozatal megtörténik.
Egyetlenegy tekintetben lesz vagy fog megjelenni egy nagyon-nagyon pici visszalépés, és ott sem azért, mert nem tartjuk fontosnak a dolgot, csak nem szeretnénk aránytalanul nagy terhet róni az Állami Számvevőszékre. Az Állami Számvevőszékkel való egyeztetés alapján merem azt mondani, hogy nagy valószínűséggel a törvény végleges szövege nem fogja minden esetben kötelezővé tenni az Állami Számvevőszék eljárását jelentéktelen ügyekben - a törvény elején találhat ilyen rendelkezéseket -, hanem az Állami Számvevőszék mérlegelési jogkörébe utalja ezt a lehetőséget, mert arra jöttünk rá, hogy olyan mérhetetlen nagy számú ellenőrzést kellene lefolytatni, amelynek sem értelme nem lenne, sem képes nem lenne megtenni az Állami Számvevőszék.
Egyébként minden tekintetben nagyon erőteljesen törekedtünk arra, hogy ezek a garanciák, amelyeket ön egyébként teljesen joggal elvár a törvényjavaslattól, megjelenjenek benne.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me