JAUERNIK ISTVÁN

Full text search

JAUERNIK ISTVÁN
JAUERNIK ISTVÁN (MSZP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Farkas Imre képviselő úrral és Podolák György képviselő úrral több módosító indítványt is nyújtottunk be a törvénynek ehhez a szakaszához. Pontosító indítványainkat a bizottsági ülésen az előterjesztő támogatta, ezeket köszönettel vettük.
Jelentős módosítóindítvány-csomagnak is nevezhető, ami a jármű műszaki, illetve általunk javasolt előzetes eredetiségvizsgálatával kapcsolatos indítványokat érinti, emellett szeretnék röviden érvelni. A bizottsági ülésen az előterjesztő támogatását adta ezen indítványokhoz, még további pontosításokat kell végrehajtani a törvény szövegében. Erre készülünk.
Úgy gondolom, ahhoz, hogy a törvény jól funkcionáljon, azt a szerepét betöltse a gépjárművek előzetes eredetiségvizsgálata, konkrétan, hogy az ellopott gépjárművek könnyebben megtalálhatóak legyenek, hogy eleve elriassza az embereket attól, hogy eltulajdonítsanak járműveket, fontos, hogy az eredetiségvizsgálat egésze jól funkcionáljon. Az elmúlt években bizonyította ez a rendszer, hogy működőképes és hasznos. A további tapasztalatok alapján további módosításokra, finomításokra szükség van. Ezt a törvényjavaslaton át kell vezetni. Ehhez kérem képviselőtársaim támogatását is.
Még egy indítvány mellett szeretnék érvelni, amely az ajánlás 4. pontjában szerepel, ez pedig a parkolási igazolvánnyal kapcsolatos. A mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának azt a kérdését érinti, hogy díj ellenében vagy díj megfizetése nélkül kapják meg a mozgáskorlátozottak ezt a parkolási igazolványt, ekörül folyik a vita. Indítványunk arra terjed ki, hogy ne kelljen ezért díjat fizetni.
Ez az igazolvány egy korszerű, reményeink szerint olyan igazolvány lesz, amit nem lehet hamisítani, az európai uniós normáknak megfelel. Egész Európában használni lehet, tehát a mozgáskorlátozottak külföldön is használni tudják ezt az igazolványt. Azt gondoljuk, hogy ennek a teljes költsége semmiképpen nem fizethető meg.
(14.10)
A mozgáskorlátozottakkal való előzetes egyeztetésen már volt egy megállapodás, hogy egy bizonyos részét a mozgáskorlátozottak meg kell fizessék. Mi azt indítványozzuk, hogy ne kelljen fizetni. Tudvalevő, hogy az esélyegyenlőségi törvény is nagyon sok kedvezményt juttat a mozgáskorlátozottaknak, amivel megpróbáljuk az esélyegyenlőségüket megteremteni, vagy minél inkább közelíteni azért, hogy hasonló esélyekkel vegyenek részt a közlekedésben.
Én azt gondolom, mi azt gondoljuk képviselőtársammal, hogy amikor a költségvetés egyik oldalon jelentős összeggel támogatja a társadalomnak ezt a rétegét, akkor egy másik intézkedéssel ne vegye vissza. Tehát az a javaslatunk, hogy díj fizetése nélkül kapják meg az igazolványt a mozgáskorlátozottak, akik erre jogosultak, természetesen, akik a feltételnek megfelelnek, és csak akkor kerüljön sor fizetésre, ha elveszítik, vagy saját hibájukból felróható okból kell ezt az igazolványt pótolni; igen, mert ennek van költsége, ezt pontosan tudjuk.
Azt kérem képviselőtársaimtól, hogy támogassák ezt az indítványt. Nem csak mi nyújtottunk be ilyen indítványt, ellenzéki képviselőtársaim között is volt, aki megfogalmazta ebbéli jobbító szándékát, és indítványt terjesztett a parlament elé. Úgyhogy ezen indítványok támogatását kérem a képviselőtársaimtól és a törvényjavaslat elfogadását.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me