CSIZMÁR GÁBOR

Full text search

CSIZMÁR GÁBOR
CSIZMÁR GÁBOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársak! Csak annyit szeretnék pontosítani ebben a vitában, hogy mennyi előrelépés történt a színlelt vállalkozások ügyében, vagy mennyi nem, hogy valóban, a munkaügyi ellenőrzésnek korábban is megvolt a jogosultsága, hogy az ellenőrzéskor világosan minősítsen egy helyzetet, és a helyzet minősítése alapján ítélkezzen az adott szerződés tartalmáról.
Mi történik most? Két dolog mindenképpen: az egyik az, hogy magának a munkaviszonynak egy pontosabb definícióját adjuk meg a munka törvénykönyvében. Ez, úgy tűnik, hiányzott, merthogy ellentmondó bírósági ítéletek voltak ezekben az ügyekben; tehát ez hiányzott. A másik, hogy nem érinti egyébiránt a munkavállaló és a munkáltató közötti szerződéskötési szabadságot, mert most is, a munka törvénykönyve esetleges elfogadása után szabadon dönthetnek, hogy munkaviszonyban vagy vállalkozói viszonyban működnek együtt. De kimondja most a törvényjavaslat, hogy a vállalkozói jogviszony vagy bármely más jogviszonyban való együttműködés nem irányulhat munkavállalói jogainak csorbítására. Ez a két előrelépés történik most meg.
Miniszter úr expozéjában valószínűleg több értelmes mondata volt, mint egy, legalábbis én úgy emlékszem. A következő lépésre vonatkozóan remélem és bízom benne, hogy egyet tudunk majd érteni, hogy az Európai Unióban is kimunkálatlan, kimunkálás alatt lévő önfoglalkoztatói jogviszonynak sikerül egy olyan definícióját megteremteni ebben az évben, hogy az adótörvények év végi módosításáig kialakíthassuk az önfoglalkoztatói jogviszonyt, és ennek megfelelően alakítsuk ki a hozzá kapcsolódó adózási, társadalombiztosítási viszonyokat is. Ez a szándékunk, gondolom, hogy ebben együtt fogunk tudni működni.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me