CSIZMÁR GÁBOR

Full text search

CSIZMÁR GÁBOR
CSIZMÁR GÁBOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Bár Lasztovicza Jenő képviselő úr hozzászólásának tartalma köszönő viszonyt sem mutatott a munka törvénykönyvével, de azért néhány dologra szeretnék reagálni.
Először is: a multinacionális cégek nem hagyják el Magyarországot, a felsorolásra, amit elmondott, csak visszapéldálózva: az IBM Székesfehérváron egy gyárat bezárt - Vácott meg bővített; a Philips leépített Szombathelyen - bővít Székesfehérváron; a Salamander leépít Bonyhádon - fejleszt Martfűn; úgyhogy egyszerűen hazugság azt mondani, hogy a multinacionális cégek elhagyják Magyarországot.
Másodsorban: természetesen szűnnek meg munkahelyek Magyarországon, ebben a félévben is 70 ezer munkahely fog megszűnni, és közel 109 ezer fog létrejönni a 4500 cég adataiból vett prognózisunk szerint. Csak néhányat említek, ha nem olvasott volna újságot a képviselő úr: General Motors, General Electric, Hewlett Packard, Robert Bosch, Philips, Jabil, Flaxtronics, Hantec, Daewoo, Samsung - és csak felsorolást tettem abból, hogy hány ezer munkahely, és még nem mondtam a Gripen-ellentételezés körülbelül 15-16 ezer munkahelyét, ami elkezdődik. Van elképzelése a kormánynak mind a foglalkoztatáspolitikában, mind a gazdaságösztönzésben.
Ha olvasgatná a kormányzati dokumentumokat, akkor nem állítaná az ellenkezőjét - akár a kormányprogram, akár a Smart Hungary beruházásösztönző program, akár a Széchenyi kisvállalkozás-fejlesztési program. De nem kell ilyen hosszú dokumentumokat olvasni, lehet rövidebbeket is: mind a két minisztérium - a Gazdasági Minisztérium, a Foglalkoztatáspolitikai Minisztérium - honlapján számos pályázat van, ami azt a célt szolgálja, hogy foglalkoztatásbővülés legyen, akár a négymilliárdos munkahelyteremtő, akár a közmunkapályázatok.
És szeretném elmondani önnek, hogy önök 2 milliárddal támogatták a közmunkaprogramjukat - mi 5,7 milliárddal; önök kivettek 15 milliárd forintot az aktív foglalkoztatási célú pénzeszközökből - mi meg beletettünk 7,5 milliárdot, ez a különbség (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) az előző kurzus meg a mostani között. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me