DR. BÓTH JÁNOS

Full text search

DR. BÓTH JÁNOS
DR. BÓTH JÁNOS (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! A T/2052. számú törvényjavaslat a címe szerint a munka törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény, valamint az ezzel összefüggő törvények jogharmonizációs célú módosításáról szól. Csak erről szól? Ennél többről van szó: a szociális kohézió, a társadalmi összetartozás erősítéséről is.
(10.30)
A modern kor egyik súlyos gondja, különösen Magyarországon, a szociális kohézió gyengülése. Az 1988-1995 közötti időszakra vonatkozó magyar vizsgálatok kimutatták, hogy a munkanélküliség súlyos testi és egészségromlással jár, és az észlelt társas, emberek közötti támogatás rendkívüli mértékben csökkent.
A szociológia megállapította, hogy az ember egyrészről biológiai igényeinek kielégítésére törekszik, s ez az individuális magatartás nehezíti a társadalom szerveződését. Másrészről megvan a képessége arra, hogy erkölcsi értékekben higgyen, ezek alapján hosszú távra tervezzen, ami alapját képezi a közmegegyezésnek és a közösségi tudat kialakulásának. Ez a társadalmi stabilitás alapja. Az értékekbe, a hosszú távú tervezésbe, a közmegegyezésbe vetett bizalom elvesztése Durkheim szerint olyan társadalomhoz vezet, ahol mindenki mindenkinek farkasa, s amely társadalom nagy valószínűséggel tönkreteszi önmagát. Ennek az állapotnak az ellentéte a társadalmi integráció, a kohézió, amelynek alapja a közös értékek elfogadása és a társas kapcsolatok gazdag, szerves hálója. Az emberi kapcsolatok természetes hálójának, a közös értékek elfogadtatásának, az ezen alapuló életcélok meglétének, a társadalmi azonosságtudat megbomlásának következményei a devianciák.
Tisztelt Ház! A törvényjavaslat témájával összefüggésben és kapcsolódva az előbb elmondottakhoz megállapítható, hogy a rendszerváltás óta létrejött munkaerőpiacon radikális változások történtek. Ez a munkaerőpiac rugalmasabb, kevésbé biztonságos, mint a korábbi, bár nagyobb szabadságot, önmegvalósítási lehetőséget, változatos karrierutakat nyújthat azoknak, akik ezzel élni tudnak.
Megváltozott a foglalkoztatás természete is. Másfajta munkaerőpiacra lépnek be a pályakezdők, és igyekeznek vissza azok, akik azt korábban elhagyták, mert nevelték kisgyermeküket, megrokkantak vagy munkanélküliek lettek. Meggyőződésem szerint az a tisztességes politikai és jogalkotói magatartás, amely a jog eszközeivel is elősegíti, hogy mindenki helyet találjon a munka világában, hogy munkájával tisztességes jövedelemre tegyen szert, megalapozza saját maga és a családja szociális biztonságát, s ha nem munkaképes, vagy amíg nem talál megfelelő munkát, a társadalomtól segítséget kapjon.
Ezen szempontok alapján a szociális kohéziót erősíti a határozott időtartamú foglalkoztatásra vonatkozó uniós szabály átvétele, mert segíti a foglalkoztatás stabilitását és az alkalmazotti jogok védelmét.
Ugyanez mondható el a részmunkaidős foglalkoztatás szabályainak átvételéről, mert előmozdítja a rugalmasabb foglalkoztatást, a családi élet és a munkavégzés összeegyeztetését, valamint a munka melletti képzés szélesebb lehetőségét biztosítja.
A szociális integráció irányába hat a munkáltatói jogutódlás szabályozásának fokozottabb munkavállalói jogvédelme, a színlelt vállalkozások elleni állami fellépés, és a rendes munkaidő alatti teljesítetlen teljesítménybér-követelmények elleni jogszabályi fellépés is.
A szociális kohézió fejlődésének első lépése a közvetlen anya-gyermek kötődés, az ősbizalom kialakulása, a későbbi bizalom, a kölcsönösség képességének pszichobiológiai alapja.
A társadalmon belüli bizalom képességének, a deviáns jelenségek elkerülésének, csökkentésének megalapozásához szükségszerű, hogy az ősbizalom kialakulásának feltételeit biztosítsuk. Ezért minden olyan szabályozás, amely az anyaságot védi, így az anyaság miatti diszkrimináció tilalmának bevezetése e törvénymódosításban szívből üdvözlendő.
Az egész törvénymódosítási javaslat pedig azt üzeni a magyar társadalomnak, hogy előterjesztői hívei a társadalmi összetartozásnak, a szolidaritásnak, és a társadalom egésze számíthat támogatásukra.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me