DR. JUHÁSZNÉ LÉVAI KATALIN

Full text search

DR. JUHÁSZNÉ LÉVAI KATALIN
DR. JUHÁSZNÉ LÉVAI KATALIN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! A munka törvénykönyve módosítását tartalmazó törvényjavaslat benyújtását munkajogi jogharmonizációs kötelezettségünk végrehajtása, valamint a hazai joggyakorlatban felvetődő aktuális problémák megoldása teszi indokolttá. Ezzel gyakorlatilag befejeződik az európai uniós csatlakozáshoz elengedhetetlen munkajogi jogharmonizáció. Egyfelől a foglalkoztatás stabilitását és a munkavállalói jogok védelmét együttesen biztosító rendelkezések épülnek be a magyar jogba, másfelől aktuális, de hosszabb ideje fennálló problémák megoldására is sor kerül. A módosítás nyomán több európai uniós irányelv átvételére kerül sor, ilyen például a határozott idejű munkaszerződés a munkaidő megszervezéséről, részmunkaidő, atipikus foglalkoztatás. Ez mind előrelépést jelent a munkajogi jogharmonizáció területén, másrészt rendezettebb viszonyokat teremt a hazai szabályozásokban.
Az irányelvek közül kettőt emelek ki, a részmunkaidős foglalkoztatást és az atipikus foglalkoztatási formákat. Meggyőződésem, hogy a jövőben mind a két formának jelentősége lesz a foglalkoztatási szint emelkedésében Magyarországon. A munka törvénykönyve jelen módosításával tehát több irányelv átvételére is sor kerül. A részmunkaidős foglalkoztatás irányelv átvétele és belső jogrendszerünk szerves részévé tétele elősegíti ennek a foglalkozási típusnak az elterjesztését Magyarországon. Ezzel a szabályozással lehetővé válik a foglalkoztatás rugalmasabbá tétele, a családi élet és a munkavégzés hatékonyabb összeegyeztetése. A kormány célja a munkaadókat és a munkavállalókat egyaránt érdekeltté tenni a részmunkaidős foglalkoztatás választásában, akár a munkáltató működési körülményei, akár az alkalmazott magánérdekei teszik ezt indokolttá.
A tervezet általánosan tiltja a részmunkaidőre, illetve a határozott időtartamra foglalkoztatottakkal szembeni hátrányos megkülönböztetést, továbbá új munkajogi garanciákat épít be a teljes munkaidős és a határozatlan időre szóló foglalkoztatás lehetőségének megteremtése érdekében. A munkavállalók kezdeményezési lehetősége tágul ki ezzel az új formával, hisz jogszerűen választhatják munkaviszonyuk teljes vagy részmunkaidős megtartását. Tudjuk, hogy ez sok esetben kényszerű személyes okokra is visszavezethető, akár egészségügyi, családszervezési, átmeneti betegápolási problémákat lehet vele kezelni úgy, hogy a munkáltatóval egyetértésben történik a megállapodás.
Hiszem, hogy a rugalmas munkaidőben történő foglalkoztatás a jövőben nagyon gyorsan bővülni fog mint közkedvelt forma. Nézzünk néhány adatot! Például Hajdú-Bihar megyében ma még a részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya az alkalmazásban állók számához viszonyítva alig több, mint 5 százalék, a legnagyobb számban és arányban a kereskedelemben és a vendéglátásban dolgoznak ilyen módon, de az arányuk ott is messze elmarad az élenjáró nyugati példák mögött, és alig haladja meg a 10 százalékot.
A részmunkaidős foglalkoztatás sok esetben egyben a szezonális foglalkoztatást is jelenti. Az alkalmi munkavállalás - mint a szezonális foglalkoztatás egyik elterjedt formája - legitimációja érdekében határozott előrelépéseket tettünk. A jelentős járulékkedvezmény tavalyi bevezetése óta az alkalmi munkavállalói könyvet igénylők száma jelentősen megnövekedett, összességében közel 40 ezer alkalmi munkavállalói könyvet adtak ki a munkaügyi központok és az önkormányzatok. Ez Hajdú-Bihar megyében két és fél ezer darabot jelentett. Az eladott bélyegek összértéke közel 300 millió forint volt országosan. Az érdeklődés további folyamatos növekedését várjuk ebben az évben is.
A részmunkaidős foglalkoztatás terjedésének akadályai is természetesen közismertek, ennek ellenére azt tapasztalom, hogy egyre nagyobb a munkavállalói igény ezen rugalmas formák keresésére. Nagyon sokan keresnek elhelyezkedési lehetőséget csökkentett vagy részmunkaidőben a kereskedelmi végzettséggel rendelkezők körében, a gyermekek és idősebb személyek felügyeletét vállalók körében, a gondozási munkát vállalók körében vagy fuvarozási tevékenységre és informatikai munkára. Ugyanakkor a munkáltatók kereslete is számottevő, elsősorban e-mailek fogadására, hirdetési, reklámtevékenységre várnak részmunkaidős, kiegészítő jellegű munkát végző munkavállalókat. Valószínűnek tartom, hogy egyre nagyobb piaca lesz a részmunkaidős alkalmi munkára való közvetítési szolgáltatásoknak is.
Egyértelmű tehát, hogy meg kell szüntetni azokat a jogszabályi akadályokat, amelyek ezt a munkaformát ma még nehezítik, egyensúlyba kell és lehet hozni a részmunkaidős munkára vonatkozó keresletet a kínálattal. Az életszerű működtetés, az ösztönzés érdekében méltányos helyzetet kell teremteni a részmunkaidős foglalkoztatás járulékai vonatkozásában, sőt kedvezményekkel is segíteni kell az elterjedését. Erre történtek már hatásos és összehangolt kormányzati intézkedések.
A másik munkaforma az atipikus foglalkoztatás. Ez különösen a hátrányos helyzetű térségek munkaerő-piaci helyzetének a javítására alkalmas munkaforma, és hozzájárul a hazai munkakultúra korszerűsítéséhez is. A foglalkoztatási szint emelésére mindenekelőtt a nem hagyományos munkavégzési formák körében a társadalmi munkaidőalap hatékonyabb, igazságosabb elosztásával van esély. Ennek érdekében a kormány "Esélyt a jövőnek" programja keretében az információs társadalom megvalósításával és munkahely-teremtési célkitűzéseivel összhangban a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztérium és az Informatikai Minisztérium közösen hirdetett meg pályázatot új távmunkahelyek létrehozására és ennek támogatására. A program javítani kívánja a hátrányos helyzetűek társadalmi integrációját és foglalkoztatási esélyeit.
Örvendetesnek tartom, hogy az említett pályázaton jóval nagyobb számban jelentkeztek a pályázók, mint amennyire az anyagi lehetőségek keretet biztosítottak, és nagyon rugalmasnak tartom a kormányzatnak azt az intézkedését, hogy bővíti a forrásokat az atipikus foglalkoztatási formára. A mi megyénkben száz távmunkahely létesült ezzel az első programmal, és bízom benne, hogy ez tovább fog bővülni, az ez évi pályázati keretek feltételeit ismerve. Ugyanakkor, aki nem ismeri a részleteket, nem is gondolja, hogy milyen széles azoknak a munkaköröknek a száma, amelyeket távmunkában el lehet látni. Ilyen például az anyaggazdálkodás vagy marketingtevékenység, gyógyszer-forgalmazási adatok feldolgozása, vagy a közigazgatásban például az illetékhivatalok munkáját lehet ilyen módon segíteni, pályázatok készítése, épületgépészeti tervezés vagy honlapok olvashatóvá tétele gyengén látók számára. Azt gondolom, ez a paletta csak bővülhet a jövőben.
Tisztelt Országgyűlés! A törvényi szabályozás csökkenti a foglalkoztatotti bizonytalanságot, és növeli a jogbiztonságot a munkajogban. Az említett két új foglalkoztatási forma is újabb társadalmi rétegek, csoportok számára teszi lehetővé tartós jelenlétüket a munkaerőpiacon, ahonnan eddig különösen a hátrányos helyzetű térségekben kiszorultak ezek a személyek.
(9.50)
Ezért, mint aki ilyen területről jött és képviselő, feltétlenül fontosnak tartom ezen törvényjavaslat támogatását és elfogadását. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me