DR. ŐRY CSABA

Full text search

DR. ŐRY CSABA
DR. ŐRY CSABA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Annyiban egyetértek Földesi képviselő úrral, mindkettő elhangzott a fölszólalásában, hogy amikor itt a munka törvénykönyvének szabályait módosítgatjuk, akkor foglalkoztatási és egyben gazdasági kérdésről is szó van. A következtetéseivel, a magyarázataival vitatkoznék.
Azt, hogy egy adott munka végzése munkaviszonynak vagy vállalkozási szerződésnek, vagy alkalmaztatásnak minősül, azt gondolom, nem olyan könnyű mindig eldönteni; vagy így van, vagy nincs. Vegyünk egy példát, egy atipikus vagy nem szokásos munkavégzést a távmunkánál. A mai szabályok alapján hogyan fogjuk ezt elhatárolni? Vállalkozó lesz akkor, ha ő maga adja a komputert és otthon a feltételeket, és munkavállaló lesz akkor, ha kapja a komputert? Hogy fognak ebben dönteni?
Be kell látni, képviselő úr, hogy itt kérdések vannak elsősorban, és a szabályok, a megoldások egyelőre hiányoznak. Azt a feltételezést pedig, hogy ha szigorítjuk úgymond a felügyelőség eljárásait, és majd jó sok vállalkozási szerződést át fog minősíteni munkaviszonnyá, és ez növelni fogja a foglalkoztatottságot, alapvetően tévesnek, és az önök szemléleti tévedéséből adódó hibás következtetésnek tartom. Hiszen éppen az ellenkezője fog bekövetkezni. Nem gonoszságból - még egyszer hangsúlyozom - alkalmazza vállalkozóként a munkáltató azt a dolgozó embert, hanem azért, mert csak így tudja alkalmazni; különben nem éri meg neki, föl sem tudná venni.
Magyarul, ha önök itt elkezdenek keménykedni, és ez irányba hoznak szabályokat anélkül, hogy világosan szabályozva lenne az egész problémakör, akkor ez nem növelni fogja a munkahelyek számát, hanem csökkenteni. Magyarul: nem fogják tudni fölvenni. Éppen az ellenkező hatást fogják elérni.
Köszönöm szépen a szót.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me