DR. ŐRY CSABA

Full text search

DR. ŐRY CSABA
DR. ŐRY CSABA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Kárpáti Zsuzsának mondanám: abban nincs köztünk vita, hogy a részfoglalkoztatás, a részmunkaidős foglalkoztatás egy olyan foglalkoztatási forma, amelyre szükség van, és feltehetően a jövőben ennek a részarányát is növelni kell. Ám azt azért látni kell, hogy ez a probléma és a színlelt szerződés problémája messze van egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől, tehát itt két különféle, egymástól távol álló problémáról van szó, nem kéne ezt összekeverni.
Abban igaza van, hogy a részmunkaidő terjedését számos körülmény akadályozza. Meg kell jegyeznem egyébként, ezek a legkevésbé munkaügyi szabályozási problémák. Ott is van probléma, de ennél sokkal súlyosabbak a gazdasági problémák. Az eho, a kötelező egészségügyi hozzájárulás problémája egy valódi probléma, kétségkívül ellenösztönzőnek hat. Mindkét párt megígérte a választás idején, hogy ezt csökkenti. Azt, hogy egy kismértékű csökkenés elindult, ezt akkor is, amikor a költségvetés vitája volt, üdvözöltük. Most is azt gondoljuk, hogy az egy jó irányba tett lépés.
(11.00)
De vannak más akadályok is. Addig, amíg a bérszínvonal olyan Magyarországon, amilyen - a háttérben arról is folyik a vita, mik a feltételei annak, hogy ez változzon, bár nem ennek a törvénynek a kapcsán -, az kétségkívül kihat arra, hogy terjedni fog vagy nem fog terjedni a részmunkaidő. Mert amíg minimálbéren 50 ezer forintért foglalkoztatnak valakit, akkor egy részmunkaidős minimálbéres 25 vagy 30 ezer forintot kap, ha részarányosan nézzük a bért, ami a megélhetéshez igen kevés, a munkáltató költségei pedig arányosan nem kevesebbek. Ráadásul a társadalombiztosítási jogosultság is csak részjogosultság lesz a nyolc órában foglalkoztatottéhoz képest. A körülmények tehát sokkal erősebbek, és pusztán szabályozással itt kevésbé lehet előbbre lépni.
Köszönöm a szót.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me