FILLÓ PÁL

Full text search

FILLÓ PÁL
FILLÓ PÁL (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Elnézést kérek a technikai apróságokért.
Igen tisztelt Képviselőtársaim! Sokadszor tárgyaljuk már a munka törvénykönyvének a módosítását, és igazából én úgy gondolom, hogy ez természetes dolog, hiszen végső soron a munka törvénykönyve mint a munkahelyek alapjoga az élettel együtt kell hogy változzon.
Ez a mostani javaslatcsomag tulajdonképpen véleményem szerint két alapvető célt szolgál: egyrészt valamelyest erősíti a munkavállalók jogosítványait, jogait; szigorítja az ellenőrzéseket olyan területeken, amelyeken most már hosszú évek óta problémákkal küzdünk, gondolok itt például a színlelt szerződések ügyére, ami, úgy gondolom, külön kis kitérőt is megér itt a parlament színe előtt.
Valamennyien tudjuk azt, igen tisztelt képviselőtársaim, hogy a piacgazdaság néhány olyan új elemet hozott a munka világába, amelyekkel nehéz megbarátkozni. Az egyik ilyen elem volt tulajdonképpen, vagy az egyik ilyen gyakorlat az, amikor a munkavállaló ugyanúgy dolgozik a munkahelyén, mint ahogy dolgozott valamikor rendes munkaszerződés alapján, de most már nem így dolgozik, hanem a munkáltató valamilyen úton-módon, vagy közös megegyezéssel, vagy csak egyszerű nyomással, de arra kényszerítette a munkavállalót, hogy önálló vállalkozóként végezze ugyanazt a munkát, amit addig alkalmazottként tudott végezni.
Milyen előnyei és milyen hátrányai vannak ennek a dolognak? Valamennyien tudjuk, hogy amíg a munkaszerződés életben volt, addig a munkavállalót védte a munka törvénykönyve, különböző juttatások járnak neki, így a végkielégítés, a felmondási idő és minden más egyéb, ami a munka törvénykönyvében meg van határozva. De abban a pillanatban, hogy ugyanezt a munkakört vállalkozóként végzi valaki, akkor elveszíti ezt a szociális védőhálót, és amennyiben bármelyik fél felmondja a megállapodást, akkor természetesen semmiféle ellátás nem jár ezeknek a munkavállalóknak.
Ezzel foglalkoztunk egyébként az előző négy esztendőben is, és a parlamenti bizottság is napirendjére tűzte azt, hogy hogyan lehetne az úgymond kényszer-vállalkozói körre kiterjeszteni, megoldani a munkanélküli-ellátás lehetőségét. Akkoriban készült erről egy tanulmány, de ez megint egy olyan része a megoldandó problémáknak, amivel, azt hiszem, a közeljövőben szintén szembe kell hogy nézzünk. Mindenesetre most a törvénytervezet, törvényjavaslat egyfajta szigorítást ír elő, amit én maximálisan támogatok és elfogadok, és kérem, képviselőtársaim is támogassák, hiszen itt arról van szó, hogy ebben a szegmensben szigorítjuk az eljárást, és ott, ahol a munkaügyi felügyelők visszaéléseket látnak, egyértelműen és szigorúbban tudnak majd a jövőben határozni.
Én úgy gondolom, hogy rendet kell tennünk a munka világában sok tekintetben. Ez is egy ilyen elem, hiszen az nem megengedhető, hogy a munkavállalók egyébként is hátrányos helyzetét ez tovább rontsa, hiszen azért egy-egy egyszerű munkásember mögött nincs ügyvédi iroda, nem segíti őt a munkáltatóval szemben, bármilyen problémája van; igazából ha van a cégnél szakszervezet, akkor arra számíthat esetleg, de azon túl más segítségre nem számíthat a munkavállaló. Úgyhogy szinte be van kódolva a munkahelyi problémák megoldásába az, hogy általában mindig a kicsi, az egyszerű kisember húzza a rövidebbet, hiszen nincsen olyan felkészültsége, nincsen olyan háttere, nincsen olyan információknak a birtokában, hogy meg tudja védeni a saját érdekeit a munkáltatóval szemben.
Tehát én ilyen szempontból azt is tudom természetesen, hiszen tudjuk valamennyien, hogy ez a megoldás még nem jelentheti az ügy végleges megoldását, tovább kell gondolkodnunk azon, hogy milyen úton és módon lehet a visszaéléseket kiszűrni.
(10.10)
Hiszen felsorolhatnék még jó néhány olyan problémát, amelyre most a törvénytervezet nem kínál megoldást, de tudjuk jól, hogy ilyen gondok vannak. Gondolok például a minimálbéren foglalkoztatott munkavállalók tömegeire, akik mellesleg zsebbe kapják a fizetésüknek a kiegészítését, erről mindenki tud, úgy tűnik, hogy ez sokszor a munkavállalók számára is jó megoldásnak tűnik, egészen addig, amíg nem jutnak el a nyugdíjkorhatár közelébe, és nem derül ki, hogy milyen súlyos hátrányok érik őket e tekintetben, hiszen addig úgy tűnik, mintha az adózatlan jövedelemmel jobban járnának. Például ezt a jelenlegi törvénytervezet természetesen nem fogja megoldani, én csak felvetném, hogy a további módosítások során majd ezekre az ügyekre is oda kell figyelnünk.
Igen tisztelt Képviselőtársaim! Ugyanilyen fontos dolognak tartom azt, amikor a cég átszervezésre kerül, tulajdonképpen olyan váltások zajlanak le a cég életében, amelyek tekintetében a munkavállaló tulajdonképpen teljesen vétlen, hiszen nem ő dönt arról, hogy az adott cég hogyan és mint alakuljon át. Úgy gondolom, hogy ilyen esetekben jogos és jó elképzelés az, hogy egy fokozottabb védelmet nyújtsunk a munkavállalók számára - én ezt az elemét is a törvényjavaslatnak támogatandónak és jó iránynak tartom.
Igen tisztelt Képviselőtársaim! Jó néhány olyan eleme van még a most tárgyalt törvénytervezetnek, amelyről majd, gondolom, a képviselőtársaim részletesen fognak szólni az általános vitában. Én igazából még egy elemét szeretném kiemelni ennek a törvénytervezetnek, és az tulajdonképpen az, hogy most egy olyan javaslatról tárgyalunk, amelyet a szociális partnerek teljeskörűen támogatnak. Tehát tudomásul kell azt vennünk, hogy ez egy kompromisszumos javaslat, nem biztos, hogy akár a szakszervezeti oldalnak, akár a munkáltatói oldalnak az igényeit teljeskörűen ki akarná elégíteni, de nem is ez volt a cél. A cél az volt, hogy olyan javaslat jöjjön be a Ház elé, amelyet mindkét fél el tud fogadni, amelyet mindkét oldal támogatni tud, és ez a javaslat tulajdonképpen így került be a Ház elé.
Ezért a tisztelt képviselőtársaimnak elfogadásra javaslom, azzal együtt, hogy természetesen ezzel nem fejeztük még be a munka törvénykönyvének a napi problémákhoz való igazítását, hanem folyamatosan gondoznunk kell a törvényt azért, hogy a munkavállalók a jövőben nyugodtabban és talán kevesebb konfliktussal tudjanak dolgozni a munkahelyeken.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP, az SZDSZ és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me