FÖLDESI ZOLTÁN

Full text search

FÖLDESI ZOLTÁN
FÖLDESI ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Nem az Európai Unió munkajogi követelményrendszerével, hanem egyéb nemzetközi kötelezettségekkel, illetve a hazai joggyakorlattal állnak összefüggésben a javaslatban megfogalmazott egyéb rendelkezések, amelyek közül én egy olyan üggyel szeretnék foglalkozni, amelyről az előbb már Filló Pál képviselőtársam szólt, vagyis a munkaszerződésekre vonatkozó rendelkezések felülvizsgálatáról.
Én is azt gondolom, hogy igen elterjedt és sajnálatos gyakorlat, ami hazánkban tapasztalható, amikor is a munkáltatók munkaszerződés helyett egyéni vállalkozói igazolványt váltatnak ki a munkavállalókkal, s formálisan megbízási, vállalkozási szerződéssel alkalmazzák őket, miközben a jogviszony tényleges tartalma alapján munkaviszony jön létre a felek között. Tekintettel arra, hogy a két fél pozíciója többnyire nem egyenlő, a munkavállaló beleegyezése vállalkozóként történő foglalkoztatásába általában nem független akaratból, hanem megélhetési kényszerből ered. Ahol én élek, Békés megyében, döntően agrárterületen ennek napi példáit látom a saját környezetemben.
Mindennek következménye, hogy egyfelől a munkavállalókat számos olyan jog nem illeti meg, amit a munka törvénykönyve alkalmaz - például a szabadság, az indokolt felmondás és a többi -, másfelől a munkáltató a foglalkoztatásokhoz kapcsolódó közterheket is a dolgozókra hárítja át. Ez a gyakorlat a munkajogi szabályozás megkerülésére irányul. A munkaügyi ellenőrzés kiterjed erre a kérdésre is, hiszen a vonatkozó törvény lehetővé teszi a felügyelők részére, hogy a foglalkoztatás körülményei alapján minősítsék a jogviszony jellegét, s ha az ismérvei alapján az jogviszonynak felel meg, azt a munka törvénykönyve megkerülése miatti szankciókkal illetheti.
Ugyanakkor a jelenség visszaszorítása érdekében a munkajogi szabályok is módosításra szorulnak. Jelenleg ugyanis a munka törvénykönyve nem tartalmaz rendelkezést arra vonatkozóan, hogy a szerződést milyen szempontok alapján minősíti. Ennek megfelelően a javaslat kimondja, hogy a munkavégzés alapjául szolgáló szerződés típusának megválasztása nem irányulhat a munkavállaló jogos érdekének védelmét biztosító rendelkezések érvényesülésének korlátozására, csorbítására. A szerződés elnevezésétől függetlenül is munkaviszonynak kell tekinteni a jogviszonyt, ha az eset körülményei, a felek szerződéskötést megelőző tárgyalásai, a szerződés megkötésekor, illetve a munkavégzés során tett jognyilatkozatai, a tényleges munkavégzés jellege, a felek által gyakorolt jogok és teljesített kötelezettségek természete arra utalnak, hogy a felek között munkaviszony jött létre.
A munkavégzésre irányuló jogviszonyok minősítésével kapcsolatban garanciális kérdés egyrészt a bírói út igénybe vételének lehetősége, így a munkaügyi ellenőrzés során hozott, a munkaviszony-minősítést kimondó határozat ellen jogorvoslattal bírósághoz lehet fordulni. Másrészt a továbbiakban is megmarad a felek szabad döntési lehetősége a szerződés típusának megválasztásáról, amennyiben mindezt a jogi minősítést meghatározó tartalmi feltételek megengedik.
Azt gondoljuk, hogy ennek társadalmi hatásaként a munkaszerződés törvényi szabályainak kiegészítése a munkavállalók védelmét erősíti. A határozott időtartam és a részmunkaidős foglalkoztatás uniós szabályainak harmonizálása egyidejűleg biztosíthatja a foglalkoztatás rugalmasabbá tételét, a családi élet és a munkavégzés összeegyeztetését, valamint a munka melletti képzés szélesebb körű lehetőségeit.
Az anyák védelmével összefüggő rendelkezések, így munkavédelmi ok nélkül a terhességi teszt végzésének tilalma a régóta fennálló negatív gyakorlat megváltoztatására is alkalmasak.
A munkáltatói jogutódlással kapcsolatban megalkotott új szabályok megszüntetik a munkáltató jogállásának változásából eredő foglalkoztatási bizonytalanságot.
Van azonban gazdasági hatása is megítélésünk szerint ennek a törvényi módosításnak. A jogszabályba ütköző módon polgári jogi keretek között történő foglalkoztatás elleni fellépés szigorításával várhatóan növekszik a munkaviszonyban foglalkoztatottak száma. Ez valamennyiünk érdeke. Ez előreláthatóan pozitív hatással lesz nem közömbösen arra is, hogy a társadalombiztosítási és az adóbefizetések alakulása pozitívvá válhat.
A határozott idejű munkaszerződésekkel összefüggésben, azt gondolom, egyetérthetünk abban, hogy egy munkajogi szabályt akkor nevezhetünk jónak, ha az mindkét oldal, a munkavállalók és a munkaadók érdekét is egyaránt szolgálja. Jó példát mutatnak erre a javaslatban a határozott idejű szerződéssel történő foglalkoztatás új szabályai.
(10.40)
A javaslat egyfelől olyan garanciákat fogalmaz meg e tekintetben, amelyek a munkavállalókat védik, így például a határozott időre szóló szerződés meghosszabbításának munkáltatói jogos érdekhez kötésével, másfelől a munkaadók érdekeit is figyelembe veszi, amikor hat hónapra korlátozza azt az időszakot, amely alatt a korábbi határozott idejű jogviszony idejét az újonnan létesítéséhez hozzá kell számítani.
Szeretnék egy másik dologról is szólni, mert azt tapasztalom, hogy a munka világában ma az egyik legnagyobb gond a szemléletváltás, illetve a mozgástér hiánya. Ezért szeretnék szólni a képzési lehetőségekről is néhány gondolatot. A foglalkoztatás bővülésének gyakran az az akadálya, hogy a munkaerőpiacról kiszorult rétegek, csoportok képzettsége, munkakultúrája nem felel meg a versenyszférában létrejövő új munkahelyek igényeinek.
Azt gondolom, a napokban a magyar társadalomban tapasztalható várakozás, figyelem az uniós kampányban a számtalan kérdésre, amely megfogalmazódik az emberek részéről, pontosan ezekre az ügyekre irányulnak. A munkavállalók elhelyezkedését akadályozó tényezők rendkívül sokfélék, hiszen tapasztalni közöttük a hiányos képzettséget, az elavult szaktudást, a megváltozott munkakörülményekhez való alkalmazkodás nehézségeit, a szociális helyzetet, a társadalmi kirekesztődést, és ebből az ismérvanyagból, amit elsoroltam, olykor bizony több is jelentkezik egyszerre.
A hatékony beavatkozáshoz képzésre, komplex támogató szolgáltatásokra és munkalehetőségre is szükség van. A közelmúltban módosított foglalkoztatási törvény megnöveli a képzésben részt vevők keresetpótló támogatásának összegét. A foglalkoztatáspolitikának, a humán erőforrás-fejlesztésnek új kereteket és távlatokat ad, hogy több területen kormányközi együttműködéssel folyik az átfogó közösségi és hazai stratégiák elkészítése és egyeztetése.
A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium koordinálja a nemzeti fejlesztési terv humán erőforrás-fejlesztési operatív programját. Az operatív program Magyarország munkaerő-piaci helyzetének, a munkaerőpiacra való belépés esélyeinek, a társadalmi integráció állapotának elemzésére alapozva foglalja össze a foglalkoztatásra, az oktatásra, a társadalmi beilleszkedésre, az esélyek egyenlőségére, az alkalmazkodás javítására vonatkozó célokat, prioritásokat, intézkedési javaslatokat; azokat a javaslatokat, amelyekhez a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium el kívánja nyerni az Európai Unió egyetértését és az Európai Szociális Alap támogatásait.
A humán erőforrás-fejlesztési stratégiához, operatív programhoz, a foglalkoztatáspolitikai célkitűzésekhez kapcsolódik az egész életen át tartó tanulás koncepciója, támogatása, intézményi rendszerének kialakítása.
Egy rövid távú, 2003 végéig szóló cselekvési program által meghatározott feladatok megindíthatják azt a folyamatot, amelynek eredményeképpen a kormányzati ciklus végére évi 800 ezer-1 millió felnőtt képzésére biztosítható lesz a meglévő oktatási és művelődési intézményrendszer. Ennek bázisán, valamint a médián rendszerszerű közreműködéssel, valamint a nonformális képzések, a távoktatás, az e-learning segítségével csökkenthetjük az európai csatlakozás foglalkoztatáspolitikai hatásainak feszültségeit, amit valamennyien, azt gondolom, érzékeltünk a magyar társadalomban.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me