GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Őry Úr! Az a szóhasználat, ami devianciával ruházza fel a munkáltatókat, sértő. Én azt gondolom, hogy szó sem lehet arról, hogy a munkáltatókat ilyen értelemben közelítsük meg; a mi felfogásunk szerint a munkáltatók a munka világának tisztes szerepvállalói, munkát biztosító feltételrendszerét kielégítő szereplői.
Tehát azt gondolom, hogy úgy kell végiggondolni ezt a történetet, hogy mindkét fél számára, a munka világában minden szereplő számára, a munkavállalók és a munkaadók számára is haszonnal bíró szabályozási rendszert alakítsunk ki. Azt hiszem, a munka törvénykönyvének, akár a jogharmonizáció, akár a jogharmonizációtól független módosítása önmagában nem elégséges ahhoz, hogy minden kérdéskörben rendezze a dolgokat. Mondanék néhány ilyen kiegészítő gondolatot.
(10.20)
Valószínűsítem, hogy olyanfajta intézkedések sokaságát kell foganatosítani, ami a munkaadók mozgásterét egyébként bővíti; olyanokat, amelyekről az elmúlt négy évben elég sokszor elfeledkezett az előző kormány. A jelen kormány, ha visszaemlékszik Őry úr, a tavalyi esztendőben példaként olyan intézkedéseket tett, ami pontosan a munkáltatói szabadsági fokokat növelte meg; csökkentette a járulékterheket például az egészségügyi hozzájárulás vonatkozásában vagy éppen akár a személyi jövedelemadó-mentesség tekintetében a minimálbér esetében. Olyanfajta pozicionális helyzeteket teremtett meg, amelyek révén a munkáltató úgy könyveli el a hasznot, ami a munkavállaló zsebébe kerül, hogy neki ez egyetlen fillérjébe sem kerül.
Magyarra fordítva tehát a szót: azt gondolom, hogy olyan komplex jogi szabályozási rendszert kell kialakítani, amelynek egy része a munkatörvénykönyv keretei között jelenik meg, más része pedig a munka világát érintő egyéb jogszabályi környezeten keresztül alakul ki.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me