GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A részmunkaidő és a színlelt vállalkozások makó-jeruzsálembéli távolságával kapcsolatban azért azt el kell mondani, hogy nincs ilyen messze egymástól ez a történet. Nincs, mert a munka világában minden kérdés minden kérdéssel valahol összekapcsolódik. Nem véletlenszerű az, hogy a munka világán belül a szabályozási keretfeltételek is viszonylag plasztikusak, rugalmasak, nyilván a mindenkori piacgazdasági viszonyokhoz hozzáillesztett módon kell, hogy kialakuljanak. De hát ezt a távolságbéli képletet ilyen értelemben talán itt most le is lehet nullázni, el is lehet felejteni.
Sokkal érdekesebb talán az, amiről Őry úr beszél, hogy a részmunkaidős foglalkoztatás keretei között a bérezés gyakorlatilag a 25 ezer forintos szinten áll meg. Nem erről szól a részmunkaidős foglalkoztatás, mert a részmunkaidős foglalkoztatás nem csak a minimálbéren foglalkoztatott embereket érintheti. Ugyanúgy érinthető azokat az embereket is, akik magasabb jövedelmi viszonyok között élik az életüket. S természetesen az sem evidencia, hogy feltétlenül felezési bérezések hívódjanak életre. Ezek nyilván a munkáltatói és a munkavállalói megegyezések kérdéskörét érintik.
Az a kitétel pedig, amit az egészségügyi hozzájárulással kapcsolatban érint képviselőtársam - mármint hogy kisléptékű, másrészt, hogy ők is elszántak voltak ebben a dologban -, nos, az elszántság és a megtétel két különböző dolog, szeretném jelezni. A szocialista-szabad demokrata kormány nemcsak elszánta magát, hanem meg is lépte az egészségügyi hozzájárulás mértékadó csökkentését, hiszen 4500 forintról 3450 forintra csökkentette 1 fő/hó nagyságrendjét. Másik értelemben pedig ezt a szándékát a későbbiekben is fenn kívánja tartani, és ezen kormányciklus alatt gyakorlatilag az egészségügyi hozzájárulás mértékét le akarja nullázni, ezzel is segítve a versenyképesség erősödését.
Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me