GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A gyárbezárásokhoz már nem kívánok hozzászólni, mert az államtitkár úr elmondta; annyit azért mondanék, hogy még a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű térségekben is tapasztalható - intenzívebben tapasztalható, mint az előző kormány időszakában -, például Borsod-abaúj-Zemplén megyében a Djebil, a Bosch mindenképpen mértékadónak megemlíthető. Azt hozzáteszem, hogy persze, az a szerencsés, ha a hátrányos helyzetekben ez még inkább dinamizálódik.
A több pénzt az embereknek címszóval megfogalmazott kitételéhez csak két gondolatot, csak azért, hogy tisztában legyen vele, és a későbbiekben tudja használni. Akkor, amikor az adótörvényeket változtattuk, például minden száz forint, az átlagkereső ember számára minden száz forint után öt forinttal több maradt a zsebben, mint az előző kormány időszakában; vagy éppen a minimálbéren kereső embernél 50 százalékkal több pénz került oda, mint amennyi az adóelvonás révén azt megelőzően oda kerülhetett: 24,5 forint volt azt megelőzően, most 12 forint az, ami adóban elvonásra kerül. Tehát érdemes a tényszerű számokat is megvizsgálni, a kinyilatkoztatásokat és a demagóg gondolatok megfogalmazását megelőzően.
A munkaerőpiacra vonatkozóan pedig arra szeretném a figyelmét felhívni tisztelt képviselőtársamnak, hogy a munkaerőpiac nem egydimenziós, azt nem úgy mérik, hogy munkanélküli, tehát munkanélküliségi ráta, azt úgy mérik, hogy vannak foglalkoztatottak, vannak munkanélküliek, meg vannak inaktívak. Ha ezt a hármat együtt nézzük, és ennek a mozgását figyeljük, akkor látható az, hogy a munkanélküliek száma igen, nőtt valamelyest, de ezzel együtt a foglalkoztatottak száma is ezt meghaladó módon nőtt, és az inaktívak száma pedig mértékadó módon csökkent. Ez azt jelenti, hogy az inaktivitás köréből sokan visszajöttek a munka világába, foglalkoztatottá váltak, többen bementek a munkaügyi regiszterbe azért, mert azt remélik, hogy később foglalkoztatottá fognak válni. Így, globálisan kell ezt a kérdést nézni.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me