GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Vártam, vártam türelmesen, hogy végre arról tudjunk beszélni, amiről beszéltünk fél órával ezelőtt; tehát nem másról, mint a munka törvénykönyvének jogharmonizációs dolgairól, mert úgy gondolom, hogy az, amit egy héttel ezelőtt Béki Gabriella mondott, tény és való.
A munka törvénykönyve valahol a munka világában az alkotmány kategóriáját érinti, vagy azzal egyenértékűvé tehető. Ilyen értelemben fontos az, hogy azon alapvető kérdések szabályozása, amely akár az európai jogharmonizáció tekintetében szükségszerű, megtörténjen, akár azoknak a szükségszerű aktuális kérdéseknek a kezelése, ami a munka világának sajátosságából fakadó, szabályozott legyen.
Itt a legfontosabb most talán az, hogy - csak címszavakban - a jogutódlásról szóló irányelvek megfogalmazásával kapcsolatosan, vagy éppen a határozott, határozatlan idejű munkaszerződések átmeneti kérdéskörét érintően, vagy a részmunkaidőről szóló szabályozás kérdésköréről beszéljünk. Azért nem fogok bőven kifejtett módon szólni róla, mert képviselőtársaim ezt megtették. De arról, amiről talán egy picivel kevesebb szó esett, mindenképpen szeretnék szólni; ez pedig igazából a jogharmonizáción felülemelkedő, abból bizonyos értelemben kitekintő olyan típusú változások, amelyek a készenlét, az ügyelet kategóriáját érintik.
Mint ismeretes, a munka törvénykönyve keretei között eddig csakis készenlétről beszéltünk. Most az ügyelet és a készenlét egymásmellettisége jelenítődik meg ebben a jogharmonizációs anyagban. Ennek a lényege valójában az, hogy szélesítsük a lehetőségét annak, hogy a munkaidőn kívüli rendelkezésre állás kérdéskörében többfajta módon, formában is mód lehessen.
Az ügyelet keretei között a személyi alapbér 40 százaléka érhető utol, tehát egy messze felülmúló mértékű juttatásról van szó, mint a korábbi időszakban, ahol a készenlét esetében 25 százalék volt elérhető. A mostani készenléti szabályozási keretek között a személyi alapbér 20 százaléka az, ami utolérhető összeg. A különbség annyi, hogy a készenlét fogalmát ez a törvényjavaslat akképpen definiálja, hogy készenlét esetében a munkavállalónak nem a munkaadó által megjelölt helyen kell tartózkodnia, hanem csak egy határozott időintervallumon belül kell tudnia a rendelkezésre állást teljesítenie.
Azt gondolom, ez megint csak egy mértékadó eltérés, differencia a korábbiakhoz képest, hiszen a munkavállalónak megfelelő mozgásteret, mozgásszabadságot biztosít a tekintetben, hogy a saját életét tudja élni, és adott esetben mindezek mellett rendelkezésre tudjon állni.
(12.00)
Egy másik ilyen nagyon fontos kérdés a teljesítménybérezésnek, a teljesítménykövetelményeknek és valahol a mindenkori minimálbér elérésének a kérdéskörét érinti. Itt ez a törvényjavaslat olyan módosításokat, olyan fajta gondolkodásmódot közvetít, amin keresztül az eljárási utakat meg kell találni annak érdekében, hogy a teljesítménykövetelmények teljesíthetők is legyenek, ezek nyilván alapot biztosítsanak arra vonatkozóan, hogy a munkavállalók az őket megillető jogos béreket, illetményeket utol tudják érni.
Azt gondolom tehát, összességében - nem használva ki a tíz percet - úgy fogalmazható meg a történet, hogy a munka törvénykönyvének a jogharmonizációs folyamata - ami egyébként az Érdekegyeztető Tanácsban egyértelmű támogatást kapott mind a kormányzati, mind a munkaadói, mind a munkavállalói oldal részéről, tehát közös megegyezésen alapul - olyan üzeneteket, módosítási javaslatokat közvetít, amelyek gyakorlatilag az europanizálódási folyamatot erősítik, és ez lehetőséget biztosít arra, hogy ne csakis a brüsszeli követelményeknek való megfelelés történjen meg, hanem a magyar munkavállalók és a magyar munkaadók érdekeit szolgálja.
Mindezért kérem képviselőtársaimat, hogy most itt, az általános vita kapcsán is, de majd a részletes vita kapcsán is erősítsék, támogassák a törvény ilyeténvaló elfogadását, mert az a közös céljaink kielégítését szolgálja.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me