SIMON GÁBOR

Full text search

SIMON GÁBOR
SIMON GÁBOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Én nyomon követtem itt a munka törvénykönyvének módosításához kapcsolódó általános vitát, és most döbbenten látom, hogy ez egy kicsit úgy néz ki, mintha ebben a vitában most már a legkevésbé az volna a fontos, hogy itt egy jogszabály módosításáról van szó, hanem inkább csak az ellenzéki képviselőtársaimtól megszokott dörgedelmes és egy kicsit a nostradamusi jóslatokhoz hasonló víziókat látunk.
Én szeretném azt mondani képviselőtársaimnak, hogy a tény nem attól tény, hogy önök azt mondják, hanem attól, hogy ez valamilyen más, objektív módon igazolható. Tehát hiába mondják azt, hogy ez vagy az történt, vagy ez vagy az az önök álláspontja, nem ettől lesz ez igazság, hanem attól, hogy ez valójában így van-e vagy nem így van.
Éppen ezért, amikor azt kérdezi Lasztovicza képviselő úr, hogy mi jöhet még, az bizonyára nem, amit önök okoztak 2001-ben a munkaerőpiacon. Csak néhány varázslatos kis pillanat ebből: 70 ezer fővel csökkent a foglalkoztatás, a bérköltségek a minimálbéren a duplájára emelkedtek, és hosszú idő óta először radikálisan növekedett az inaktívak száma. Remélhetőleg ez nem fog következni.
Egyébként pedig az előttem szóló államtitkár úr is és Gúr képviselőtársam is azért az önök figyelmébe ajánlott néhány olyan elemet, amit célszerű szem előtt tartani, ha a foglalkoztatás világáról beszélünk. Nem olyan bonyolult dolgok ezek, egyszerűen csak meg kellene próbálni nem egy számot, nem egy nézőpontot… - hanem egy kicsit szélesebb értelemben nyomon követni az eseményeket.
És mi jöhet még? - hogy egy kis pozitívumot is mondjak önöknek. Az elmúlt időszakban azért néhány jó kormányzati döntés is született - hátha ennek önök is tudnak majd örülni -, ilyennek gondolom azt, hogy a munkahelyteremtő programokra 4,5 milliárd forintot nyitott meg a kormány, hogy távmunkában egymilliárd forintos pályázat volt, hogy a közmunkákra 5,7 milliárd forintot nyitott meg, ezek mind munkahelyteremtő vagy munkahelymegtartó (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) beruházások. Ezekkel együtt tessék akkor megítélni ezt a helyzetet!
Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
(11.30)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me