DR. GYIMESI JÓZSEF

Full text search

DR. GYIMESI JÓZSEF
DR. GYIMESI JÓZSEF (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőcsoportja nevében nyújtottunk be módosító javaslatokat a pártfogói felügyeletről szóló törvényjavaslathoz.
A módosító javaslatainkkal azt a célt szeretnénk elérni, hogy egy önálló törvény szülessen a pártfogói felügyelői szolgálat szervezetéről és irányításáról, tehát az igazságszolgáltatásnak egy rendkívül fontos és még fontosabbá és jelentőségteljesebbé váló intézményéről.
A törvényi szintű szabályozás kell hogy kiterjedjen a pártfogó felügyelői szolgálat szervezeti felépítésére, illetve arra a miniszteri irányítási jogra, amelyet nem tartalmaz a törvényjavaslat, csak utalásszerűen, amennyiben utalásnak tekintjük azt a mondatot, hogy a miniszter gyakorolja a munkáltatói jogokat a pártfogói felügyelői szolgálat vezetője felett. Szerencsésebb lenne önálló törvénnyel szabályozni ezeket a kérdéseket, hiszen ha a hatályos jogtár törvényei között fog kutatni majd a pártfogói felügyelet iránt érdeklődő jogalkalmazó, akkor valószínűleg a címmutató alapján önálló törvényt nem fog találni, hiszen ez a törvényjavaslat nem tesz mást, mint különböző törvényekben elhelyezett szabályok módosításával e jogintézmény szabályozásának tagoltságát meghagyja.
A törvényi szintű szabályozás mellett szóló érv az is, hogy a pártfogó felügyelők a büntetőeljárás során nagyobb és felelősségteljesebb feladatot kapnak, illetve ilyen jellegű kötelezettséggel ruházza fel őket a már elfogadott büntetőeljárási törvény. A pártfogó felügyelők ugyanis a büntetés kiszabását vagy intézkedés alkalmazását megelőzően véleményt kötelesek adni a bíró, illetve az ügyész számára. Amennyiben a szolgálatnak ezt a kézi vezérlésű irányítását meghagynánk, abban az esetben a büntetőeljárástól idegen megoldás keletkezhetne, hiszen az ily módon közvetlen miniszteri irányítás alatt álló pártfogó felügyelői szolgálat a büntetőeljárás menetében olyan kiemelkedő szerephez jut, amellyel közvetve a büntetőeljárás is befolyásolható. Valahol úgy érzem tehát, hogy érintkezik ilyen módon a két hatalmi ág, amely persze csak elméletileg hozhat létre ilyen összeférhetetlen helyzeteket, de mindenképpen a jogi szabályozás szintjén ezeket ki kell szűrnünk.
Ezért tehát a módosító javaslataink közül az 5. számú úgy rendelkezik, hogy a pártfogó felügyelői szolgálatról önálló törvényt kell alkotni. Ennek folyománya az a további módosító javaslatokban megjelenő elképzelésünk és indítványunk, hogy a törvény hatálybalépését néhány hónappal későbbre tegyük, természetesen a heti ülésezési rend mellett, amennyiben a pártfogói felügyelet felállításáról szóló törvény elfogadható még a tervezett hatálybalépés előtt, ebben az esetben a módosító javaslatok elfogadása már nem fontos kérdés.
A módosító javaslatok közül a nevemmel fémjelzett módosító javaslat azt a célt szolgálja, hogy a pártfogó felügyelői vélemény beszerzése ne legyen a bíróság kötelezettsége minden esetben, amennyiben a bíróság az elítéltet feltételes szabadlábra kívánja bocsátani, tehát szabadlábra helyezi. Ennek egyébként praktikus oka is van az elméleti okok vagy alapvetés mellett - praktikus ok az, hogy évente mintegy 7-8 ezer elítélt kerül feltételes szabadlábra.
Ez azt jelentené a törvényjavaslatban foglalt szabályozás mellett, hogy minden esetben a pártfogó felügyelői véleményt a büntetés-végrehajtási bírónak be kellene szereznie, illetőleg amennyiben több esetben vetődik fel ez a kérdés, akkor több esetben kell ilyen véleményt beszerezni. Tehát vélhetően olyan munkaterhet jelentene a felállítandó pártfogó felügyelői szolgálat részére, amelyet csökkenteni tudunk azzal, hogy bírói mérlegelésre bízzuk ennek a kérdésnek az eldöntését.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me