BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN, a területfejlesztési bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A területfejlesztési bizottságban mindazok a szempontok, amelyek a jogbiztonsággal, az önkormányzatok szabad társulásával kapcsolatosak, ami nem önkormányzati feladat, hanem államigazgatási feladat, amelyeket a jegyző lát el, és a testületnek egyedi hatósági ügyekbe nincs beleszólási joga… - ezeket az elveket sérti ez az előterjesztés.
Ugyancsak ugyanaz az érvem, hogy ezt a törvényt a parlament ne támogassa, mint amit az előterjesztő mondott, magyarán: egy úgynevezett közigazgatási reform van készülődőben, amely ugyan nem foglalkozik sem az alkotmány módosításával, sem a kétharmados törvények módosításával, hanem az államigazgatási feladatokat - ahol a kormány gyakorlatilag azt tesz, amit jónak tart - pécézi ki; ez nem reform.
Ezért a területfejlesztési bizottságban az a vélemény alakult ki - amelyet a Fidesz és az MDF képviselői fejtettek ki, a szabad demokraták képviselője pedig tartózkodott e törvény támogatásától -, azt a véleményt formáltuk meg, hogy célszerű nem minden héten az épített környezet védelméről szóló törvény módosításával a jogbizonytalanságot előidézni, hanem meg kell várni a közigazgatás fejlesztését, a közigazgatás minden területre, államigazgatásra, önkormányzati igazgatásra kiterjedő, egybeeső módosításának, fejlesztésének a javaslatait, például hogy hasonló államigazgatási feladat-, kerülethatárok alakuljanak ki, amelyek építenek az okmányirodák tevékenységére is, ezt mi fontosnak tartjuk.
Az az érv pedig, hogy majd a kistérségek látják el, teljesen értelmezhetetlen egy államigazgatási feladatnál, legfeljebb a kistérség központjában lévő jegyzőnek lehet ilyen feladatokat adni, de ebbe a kérdéskörbe nem bonyolódnék bele. Az volt a véleményük, hogy ne támogassuk ezt a javaslatot.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me