BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Jelenlevők! Néhány sarkalatos félreértést szeretnék nem jogászként és nem közigazgatási szakemberként, hanem országgyűlési képviselőként kiigazítani, és ezekre tisztelettel az államtitkár úrnak, illetve az előterjesztőnek a figyelmét felhívni.
Ez nem önkormányzati ügy. Nem az önkormányzat testületéhez kapcsolódik, bár vannak szocializációs szokások, amikor a jegyző, a polgármester és az önkormányzat testülete közötti összefüggések utalhatnak valamire. Ez kifejezetten államigazgatási ügy.
Azt is szeretném hozzátenni, hogy vannak különböző elképzelések, de ma semmifajta közigazgatási reform nem zajlik. Nem láttunk előterjesztést ezzel kapcsolatban; vannak gondolatok kistérségekről, önkormányzati régióról, a középszint problematikájáról, ahogy fogalmaznak, de reform értékű lépések nincsenek. Ez a mostani előterjesztés abba a sorba illeszthető be, amikor - egyébként igen tisztességes szándékkal - megbízást kap a Szocialista Párt képviselője arra, hogy ezt a törvényt módosítani kell, mert nem tudnak eleget tenni az önkormányzatok például a rendezési tervek határidőre történő elkészítésének, mert nagyon sok más fontos ügy van, és akkor a határidőt módosítja Csabai Lászlóné képviselőtársunk javaslatára a tisztelt parlament. Alig tudjuk a megyei jogú városokat kiemelni ebből a rendszerből, hogy igenis, ez egy alapvető, fontos feladat.
Úgy tudom, most Göndör István frakcióvezető-helyettes úr kapott arra felkérést, hogy ezt a kérdést sürgősséggel hozza - idézőjelbe téve - a parlament elé, ne várjuk meg azt, hogy a közigazgatásban átgondoljuk mind az államigazgatás két területét, mind pedig az önkormányzati igazgatás két területét, hanem emeljük ki ezt a rendszert. Na, ez az, ami igen hosszú távra szól; a Tudományos Akadémia elnökének a javaslata szerint az fogjon hozzá az önkormányzati reformhoz, aki a magyar közigazgatást, a magyar társadalom jövőjét legalább ötven évre meghatározott módon előre látja, és minden alkotóelem kerüljön be ebbe a reformba, a közigazgatás új épületébe, amely kiállta az idő próbáját.
Így kellene ezekhez a kérdésekhez hozzányúlni, azzal együtt, hogy ez nem egy kétharmados törvény. 1994-ben a '90-es önkormányzati törvény kialakítása után azt tűztük magunk elé, az akkori kormány és a parlament, hogy támogatjuk az önkormányzatok társulásait; azt tűztük magunk elé, hogy olyan területeken sem csinálunk kényszertársulásokat, kötelező előírásokat államigazgatási feladatok esetében sem, pláne önkormányzati feladatok esetében, ahol ez kézenfekvő lenne. Az önkormányzatok szabad társulását a szabad demokratáktól kezdve mindenki nagymértékben tiszteletben tartotta és támogatta. A mindenkori kormány, talán még a mostani is támogatja, anyagilag is, szervezetileg is. Most mégis előkerül egy ilyen javaslat.
Ha a közigazgatás almáját négy gerezdre vágjuk, akkor könnyen átlátható, hogy ebből egy elemet most valaki kiemel, és a Belügyminisztérium azt mondja, hogy ő támogatja. Ez a négy gerezd egyrészt a központi államigazgatás, amelyben időről időre a feladatok ide-oda vándorolnak - a mai nap is ennek lehetünk tanúi -; a területi államigazgatás, amelyben hol regionális, hol pedig megyei szintű rendszert kívánnánk kialakítani. Ehhez kapcsolódik, hogy az állam feladatai közül néhányat, jelen esetben négyet, a gyámügyet, az ominózus, mai témában szereplő építésigazgatást és két munkaügyi jellegű feladatot rábíz a jegyzőre, az önkormányzat jegyzőjére. Nem az önkormányzatra, nem a hivatalra: a jegyzőre, azzal a céllal, hogy teljesítse a polgári kormánynak azt a két kritériumát, amelyet annak idején mi meghatároztunk, ebből az egyik a hatékonyság, a másik pedig a polgárközeliség.
Célul tűzte a polgári kormány, és ezt átvette a Belügyminisztérium, illetve a mai szociálliberális kormány is, hogy mintegy 250-300 okmányirodát hozunk létre, amely koncentráltan képes hatékonyan, az elektronikus kormányzás és helyi feladatok elvégzésére is mérhető módon ezeket a tevékenységeket elvégezni.
(14.50)
Miért ez a sürgősség, hogy most ebbe a rendszerbe valaki belecsavarjon? Vannak olyan hangok, hogy ezek az irodák, amelyek e feladatok, az építésigazgatási feladatok elvégzésére alakultak, a korrupció melegágyai. Általában ezt az állítást azok mondják, akik régóta, a kezdet kezdete óta ezeket a feladatokat nem önkormányzati társulásban vagy önkormányzat jegyzőjeként elvégzett feladatként szeretnék látni, hanem helyi építési irodát, állami építészeti hivatalt, állami feladatokat szeretnének látni. Más irányba mentünk el. Azt gyakoroltuk, hogy több hatalmat az önkormányzatnak: decentralizáció, az önkormányzatok bevonása, a társulások ösztönzése és így tovább.
Kicsit talán túlságosan elmentem a nagy elvek és eszmék irányába, hiszen ez az ügy nem ér meg ennyit. Mégis azt mondom, amit képviselőtársam is említett az előbb (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy lopakodó közigazgatás-modernizációval, -fejlesztéssel ilyen kis ügyeknél sem szabad az önkormányzatiság elvével szembemenni, és ha valaki ilyen javaslatot tesz - tisztelt elnök asszony, befejezem a gondolatot -, akkor legyen szíves a Jegyzők Országos Tanácsával, a Közigazgatási Egyesület országos szervezeteivel, az önkormányzatok társulásaival egyeztetni, mert e kérdésben nem baloldali és jobboldali a vélemény (Az elnök ismét csenget.), hanem e kérdésben az önkormányzatpárti vagy az állami kiterjesztésű feladatok pártján oszlik meg a vélemény.
Köszönöm a figyelmet. (Tóth István tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me