BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Aki 1985 óta foglalkozik ezzel a kérdéssel, annak meg kell gondolnia, hogy érdemes-e a vitában részt venni, de néhány dolgot helyre kell tenni, illetve a jobb tájékoztatás érdekében el kell mondani.
A polgári kormány volt az, amely az építészeti fórumot létrehozta, az építésügyi fórumot létrehozta. Az építésügyben valóban nagyon bonyolult helyzet alakult ki 1990 óta, több minisztériumnál landolt, de olyan káosz, mint ami most van, amikor a Belügyminisztérium kijelenti, hogy nála van az építésügy, még nem volt. Ma az egyetemes magyar kultúra részének, az építészetnek és az építésügynek megfelelő minisztériuma és képviselete nincs a kormányban. De nem erről akartam szólni, csak Göndör István kényszerítette ki belőlem ezt.
Tisztelt Előterjesztő! Azt lenne jó megérteni, hogy a közigazgatás négy fontos részből áll. A regionális államigazgatás felé elődeink nagyon nagy lépéseket tettek, és azt semmi perc alatt meg lehetne tenni, ha a hatékonyság mellett a polgárközeliség - és nem közpénzekről beszéltem csak, bár arról is lehetne beszélni - ezt nem akadályozná. Nem minden a hatékonyság! A 22 dekoncentrált szervből 12 nem megyei szinten működik, van, amelyik regionális szinten.
Az önkormányzati igazgatásnál van egy dilemma a regionális önkormányzatiság felé, illetve a megyei önkormányzatiság felé. Azt szeretném tisztelettel javasolni, hogy ilyen kérdésekben érdemes még egyszer a jegyzők országos fórumait és az önkormányzatok országos fórumait megkérdezni, mert akkor nem jut valaki olyan helyzetbe, hogy összekeverednek az állami, az önkormányzati, államigazgatási és önkormányzati igazgatási feladatokról a vélemények. Ez a kérdéskör nem ér meg annyit, hogy ennyit vitatkozzunk róla, viszont az önkormányzatiságnak mint rendszernek és a közigazgatásnak mint egésznek a kérdése nagyon-nagyon sokat megér, hiszen itt tartópillérekről, jogbiztonságról, polgárok érdekeiről van szó.
Az is érdek - hogy Makovecz Imre, kiváló építész barátom szavával éljek -, hogy a Mari néni vagy a Pista bácsi mennyiért tud bejutni, és az ő kiemelt, illetve nem kiemelt építési igazgatási hatósági feladataikat elvégeztetni; nemcsak az, hogy mibe kerül ez a jegyzői hivatalnak, hanem az állampolgárnak mibe kerül, hogy jogos igényét, azt, hogy ő megépíthessen valamit vagy azt ellenőrizzék, mennyiért kapja. Ez is a közpénzekhez tartozik.
Az a véleményem, hogy ezt a javaslatot vissza kell vonni, és olyan fórumok elé kell terjeszteni, amelyeknek a szignálásával, véleményével együtt - mint ahogy ez a bizottsági ülésen el is hangzott - kell beterjeszteni a tisztelt Ház elé.
Köszönöm a figyelmet. (Tóth István tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me