GÖNDÖR ISTVÁN

Full text search

GÖNDÖR ISTVÁN
GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP), a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Az épített környezet alakításának és védelmének elsődleges eszköze az építésügyi hatósági rendszer, illetőleg az építésügyi hatóság, amelynek feladata a közérdek és a jogos magánérdek összhangjának a megteremtése, az ügyek gyors, szakszerű és jogszerű intézése, ezen keresztül a közügy védelme. Az 1997. évi LXXVIII. törvény hatálybalépése óta közel négy év telt el, és a tapasztalatok alapján időszerűvé, sőt mondhatnám úgy, sürgetővé vált ennek a törvénynek a módosítása. Az építésügyi hatósági rendszer nem a legtökéletesebben működik, ezt mindennapi tapasztalataink bizonyítják.
(14.20)
A közigazgatás korszerűsítése keretében ezt a fontos kérdést mindenképpen szabályozni kell, és az általam benyújtott törvényjavaslat az ehhez vezető úton egy apró lépés.
Az 1997. évi törvény - amelyre már hivatkoztam - kérelemre lehetővé teszi, hogy a városi önkormányzatok jegyzői mellett a települési önkormányzati jegyzők is kaphatnak kiemelt építésügyi hatósági jogkört. Szeretném idézni önöknek, hogy mit jelent a kiemelt építésügyi hatósági jogkör: az elvi építési, az építési, bontási, a használatbavételi vagy fennmaradási engedélyezési eljárás tartozik ebbe a körbe. Akinek a formális feltételei megvannak, ezt a lehetőséget megkaphatta oly módon, hogy április végéig kérte, és a kormány az adott év október végéig nyilatkozhatott arról, hogy ezt a lehetőséget megadja a település jegyzőjének.
Szeretnék néhány számadatot elmondani önöknek a törvény kapcsán. 1998. január 1-je óta ezt 225 önkormányzat kérte, nyilván nem mind egyénileg. Összességében 92 engedélyezési kérelem volt, amelyeket egytől egyig engedélyeztek, de ezek közül négy év alatt 49-et visszaadtak. Azt gondolom, érdemes elgondolkodni azon, milyen jogbiztonságot jelent az ügyeiket intéző polgárok számára az, ha négy éven belül a jegyzők, akik önmaguk kezdeményezték ezt a lehetőséget, ennek több mint felét visszaadták, feltehetően azért, mert ennek vagy az anyagi, vagy a személyi feltételeit nem tudták tartósan biztosítani. Nem akarok túl sok időt tölteni azzal, hogy azon polemizáljunk, mit jelent az, ha egy döntést követően az engedélyt megkapta a települési jegyző, ahhoz költségvetési forrásokat rendeltek, majd azt menet közben visszaadja. Ez nemcsak az állampolgárok részéről, hanem még az ellenőrzési rendszerben is komoly gondokat és problémákat vethetett fel.
Összefoglalva: egy állandóan változó építésügyi hatósági rendszer feltehetően senkinek nem jó, sem az ügyeiket intéző állampolgároknak, sem a hivatali apparátusnak. Ugyanakkor az államigazgatási feladatok ellátása és a költségvetésben előirányzott támogatások sem tudták megfelelően követni az állandó változást.
Az elmúlt hónapokban elég sokat beszéltünk arról, hogy Magyarországon szükség van egy közigazgatási reformra, amelynek a keretén belül újra kell szabályozni, megújítani az építésügyi hatósági jogkört és ennek teljes feladatrendszerét. A 2003 és 2006 közötti időszakban erre megnyílik a lehetőség, ez külön is napirendre kerül, de meggyőződésem szerint ennek az az egyik feltétele, hogy a mai helyzetben meg kell állítani ezt a folyamatot. Ez a megállítás az én olvasatomban azt jelenti, hogy a jegyzők 2003-ban már ne kezdeményezzenek újabb ilyen eljárásokat, amelyben a kiemelt építésügyi hatósági jogkört megkaphatják. Ezen a ponton mintegy befagyasztjuk a változtatásra ítélt rendszert, és az új közigazgatási elképzelések szerint majd a kistérségek kapják meg ezeket a feladatokat, és teljesen természetesen meg kell majd ehhez teremteni a megfelelő személyi és tárgyi feltételeket.
Azt kérem önöktől, segítsenek abban, hogy abban a folyamatban, hogy 2003-ban néhány új engedély kiadásával - akár csak néhány hónapra is - megteremtsük a feltételeket ahhoz, hogy egy jegyző kiemelt építésügyi hatósági jogkörben járjon el, és a majdani változások után ezt meg kelljen szüntetni vagy visszavonni, azt gondolom - s ebben kérem az önök támogatását -, az a tisztességes eljárás, ha azt mondjuk, hogy figyelemmel az egészen közeli változásokra, új engedélyeket már ne kérjenek. A kormány már nem fogja elbírálni ezeket az új pályázatokat, és ezzel mintegy jogbiztonságot is - hadd tegyem ezt idézőjelbe, mert ez nyilván nagyon kis szelet az egészből - garantálunk azoknak az állampolgároknak, akik ilyen kiemelt ügyeikkel fordulnak az egyes építésügyi hatóságokhoz.
Tisztelettel kérem önöket, hogy ezt a nem túl nagy terjedelmű törvényjavaslatot támogassák. Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me