JAUERNIK ISTVÁN

Full text search

JAUERNIK ISTVÁN
JAUERNIK ISTVÁN, az önkormányzati bizottság előadója: Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés önkormányzati bizottsága is megtárgyalta a törvényjavaslatot, a vita végén a szavazással döntött, és általános vitára alkalmasnak tartotta a törvényjavaslatot. 11 igen szavazatot kapott az indítvány, és 8-an tartózkodtak, tehát ellenszavazat nem volt.
A tárgyalás során élénk és érdekes vita alakult ki. Jó néhány kérdésben volt egyetértés a bizottsági tagok között, néhányban ellentétes vélemény is megfogalmazódott. Egyetértés volt abban, hogy a jelenlegi szabályozás módosításra szorul, generálisan át kell tekinteni ezt a kérdéskört, és a szabályozásnak egy átfogó módosítása indokolt. Ebbe most nem mennék bele, hogy miért és hogyan kell ezt végrehajtani, úgy gondolom, hogy ez nem ennek a törvénynek a tárgya.
Abban már eltérés volt a képviselők között, hogy erre a szabályozásra szükség van-e, miért van szükség, és jó-e ez vagy nem jó. Az tény, és úgy gondolom, erről kell szólni, hogy ha ezt a törvényjavaslatot a parlament elfogadja, akkor ez befagyaszt olyan önkormányzati jogosítványt, amellyel eddig élhettek. Természetesen ez nem jelentett az önkormányzatoknak alanyi jogosultságot, a jogosultság a kérelemhez volt meg, a döntés pedig a kormánynál volt eddig is, és a törvény elfogadásától kezdve ez szűnne meg.
Mi lehet ennek az előnye? Előnye lehet az, hogy most önkormányzatok nem kezdenek olyan fejlesztésbe, olyan szervezeti átalakításba, olyan személyi feltétel megteremtésébe, ami a feltételek biztosítását jelentené. Tehát nem keletkezik olyan munka-, pénzbefektetés, ami később, a következő évben esetleg fölöslegessé válna. Azt, hogy most fölösleges lenne vagy nem lenne fölösleges, úgy gondolom, a generális módosítás jelen helyzetében azért nem lehet megállapítani. Tehát úgy gondolom, hogy önkormányzati szempontból ez egy jó javaslat, ha úgy vizsgáljuk, hogy nem engedjük az önkormányzatokat fölösleges költségekbe, kiadásba.
Ugyanakkor az is elhangzott – és ez is igaz -, hogy maga a kormány is meg tudja állítani ezeket a folyamatokat, hogy a jelenleg nem kellően szabályozott terület még rosszabb legyen. Éppen ezért úgy gondolom, ez fejeződik ki a bizottsági szavazás során is, hogy az önkormányzatok meglévő lehetőségét, jogosítványait most ezzel a törvénnyel az önkormányzatok érdekében vagy nem érdekében, de korlátozzuk.
A törvényjavaslat végső soron egy nagyon egyszerű kérdésre kell hogy választ adjon. Úgy gondolom, hogy az elfogadása elég egyértelmű lesz, mert erre vagy igent, vagy nemet lehet mondani, és tulajdonképpen a határidő is nagyon rövid, mert az önkormányzatoknak a kérelmeket áprilisig be kell nyújtani.
Tehát megismétlem: az önkormányzati bizottság általános vitára alkalmasnak tartotta a benyújtott törvényjavaslatot.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me