TÓTH ISTVÁN

Full text search

TÓTH ISTVÁN
TÓTH ISTVÁN, a környezetvédelmi bizottság előadója: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A bizottság vitája a mai nap volt, hivatalosan előadót nem állított a bizottság, mert a bizottság a vita után 10 igen szavazattal és 10 tartózkodással nem találta alkalmasnak az előterjesztést általános vitára, és a bizottságnak egyéb elfoglaltságai miatt nem volt ideje előadót állítani, de a bizottságban kialakult véleményeket szeretném azért elmondani a tekintetben, hogy miért nem kapott többséget.
Ugyanis a bizottság elé hozott T/1616. számú előterjesztés egy olyan moratórium kimondását hozná, ami gyakorlatilag már késő. Úgy hiszem, hogy azok az önkormányzatok, amelyek a 2003-as évet eltervezték, erre az évre már a jegyző útján bizonyára megtettek mindenféle olyan lépést, hogy egy ilyen hatósági részleget, hatósági jogkört megszerezzenek, felállítsanak. Az, hogy az engedély beadásának határideje április, csak egy fikció, mert nyilván ha valaki felkészül rá, akkor utána adja be az engedélyt és nem fordítva. Ez az egyik dolog.
A másik pedig: a hatályos törvény szerinti szűkítést egy képviselői indítvánnyal nem szerencsés megtenni, mert igazából ez a jogbiztonságot lebegteti, a jogbiztonság kérdését teszi fel, mennyiben marad más olyan jellegű önkormányzatokra vonatkozó törvény, amelyet esetlegesen egy feles törvényben képviselői indítvánnyal év közepén lehet korlátozni. Ez elég súlyosan érintene önkormányzatokat. Egyébként pedig saját véleményemként szeretném elmondani, hogy ezt a lopakodó közigazgatási reformot még kifejezésként se nagyon használjuk, mert itt mindannyian, akik előttem szóltak, a reform igényét, csak éppen a területét és mértékét nem mondják.
(14.40)
Ugyanakkor a közigazgatási reform akkor ér valamit, ha ez egyrészt az önkormányzatok egyetértésével, másrészt pedig kétharmados törvényeknek a módosításával történik. Bizonyára kormánypárti képviselők is tudják, hogy ehhez azért nem elég a kétharmados törvényt beterjeszteni, és ha közigazgatási reformot akarnak, akkor egy előzetes politikai egyeztetés szükséges, mert azért az országban nemcsak baloldali önkormányzatok vannak, sőt, azt szeretném mondani, hogy az önkormányzatoknak ezt a fajta lehetőségeit nem baloldali szempontból kell tekinteni, hanem egyáltalán a következő évek közigazgatási átalakítása és lehetősége szempontjából, különös tekintettel arra, hogy a települések nagymértékben öregednek, nagymértékben megindul az elvándorlás településekről, és erre politikai választ kell adni, nem elég a hatósági jogköröket hol megvonni, hol visszaadni.
Azt hiszem, hogy erre komolyabb egyeztetés szükséges, és talán ez fogalmazódott meg a bizottságunkban is azzal, hogy nem kapott támogatást, jóllehet ezt a moratóriumot gyakorlatilag a kormány is tudná gyakorolni, mert azt mondja a beadott engedélyekre, hogy nem hagyja jóvá, nem támogatja, nem írja alá, mert január 1-jétől életbe lép egy akármilyen más hatósági rendszer, és akkor ezt bizonyára minden önkormányzat el tudja fogadni. Éppen ezért is felesleges egyrészt Göndör képviselőtársunknak ezt szabályozni, másrészt pedig ha kicsit kitekintenének Európára, akkor ezt az építéshatósági jogkört konform módon kellene megfogalmazni; de talán ez a jövő egyeztetéseiben előjöhet és megtörténik.
Köszönöm szépen, elnök asszony.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me