VARGA LÁSZLÓ

Full text search

VARGA LÁSZLÓ
VARGA LÁSZLÓ, a területfejlesztési bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A területfejlesztési bizottság - hasonlóképpen a kezdeményezést tevő képviselő úrhoz - is úgy látja, nincs ma egy áttekinthető, világos rendszere annak, hogy egyes hatósági, államigazgatási feladatokat hol ki lát el, vagy éppen mely területen hiányos ennek a feladatkörnek az ellátása. Jól megfigyelhető az is, hogy bizonyos feltörekvő, tehetősebb önkormányzatok mintegy a státusukhoz tartozóan újabb és újabb jogosítványokat szereztek meg. Jelenleg is nagyon komoly nyomás nehezedik az önkormányzatokra, különösen az okmányirodák további telepítése tekintetében, de az ilyenfajta funkciószerzésben rendszeres az igény a módosító indítványban is érintett kiemelt építési hatósági jogkör telepítésére is.
Ugyanakkor az a tapasztalat, hogy feltételek híján nem igazán tartós ennek a funkciónak az ellátása. Ahogy a képviselő úr számokkal is igazolta, általában három-négy év után kikopnak a megszerzett jogosítványok sorából, és nemegyszer színvonalvesztés is előfordul. Ez az egész ügyintézés szempontjából egyfajta bizonytalanságot, a személyes kapcsolatokban oly fontos folytonosság helyett alkalomszerűséget, egyáltalán zavart teremt, és nem szolgálja a biztonságos, kiegyensúlyozott ügyintézést.
Mindannyian tudjuk és a javaslattévő is szóba hozta, hogy közigazgatási reform kezdődött az országban. A szándékok e vonatkozásban minden oldalról egybecsengenek. Van esély végigvinni a koncepciót, hogy az úgynevezett kistérségi társulások az ilyenfajta feladatok ellátásának is kiemelt színterei, jó kondíciókkal működő irodái, feladatellátó színterei lehessenek. Ebbe a sorba feltétlenül beletartozik a kiemelt építési igazgatás is.
Ebben a helyzetben a bizottság egyetértett az indítványt tevő Göndör István képviselő úrral abban, hogy célszerű stabil és kiszámítható állapotot rögzíteni a változások létrejöttéig. Az érvényes törvény szerint - nem említette az időpontot a képviselő úr - április 30-ig kérheti az önkormányzat ezt a feladatkört, és a kormányzatnak október 30-ig kell igent vagy nemet mondania. Az időpont közelsége miatt ezt feltétlenül célszerű ebben az időpontban befagyasztani.
Végezetül hangsúlyozásra került még két dolog. Az egyik: itt most ugyan csak egy jogkört emeltünk ki a számtalan helyi önkormányzati feladatkörök sorából, a kiemelt építési igazgatásit, de mindezzel szoros összhangban kell vizsgálni, végiggondolni az összes többi feladatkört is. A másik ilyen, a bizottság által ajánlott, figyelembe veendő szempont - és ezt a Belügyminisztérium figyelmébe szántuk -, hogy az önkormányzati szövetségeknek az önkormányzati törvényben biztosított véleményezési jogot kell biztosítani mindenfajta ilyen befagyasztás vagy áthelyezés vonatkozásában.
(14.30)
Úgy gondoljuk azonban, hogy mindezekkel az önkormányzatok szabad feladatvállalása nem csorbul, hiszen várhatóan az év végéig szabályozottá, egy új rendszerben összehangolttá válik a feladatkör.
A bizottság mindezeket figyelembe véve 10 igen, 6 nem és 2 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak ítélte a javaslatot.
Köszönöm szépen a szót, elnök asszony.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me