VARGA LÁSZLÓ

Full text search

VARGA LÁSZLÓ
VARGA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Nekem egyenesen imponál az a következetesség, ahogy ellenzéki kollégáink az önkormányzatok önállóságát, jogainak védelmét nagyon érvgazdagon ellátják. Azonban pontosan látni kellene, hogy igazából itt most miről is van szó.
Egy évben maximum harminc-negyven önkormányzat fontolgatja azt, hogy nála nem lévő kiemelt építéshatósági jogkörért folyamodik vagy sem. És most úgy látjuk, elismerjük vagy sem, hogy egy átalakulás pillanatában szükségtelen ezeket a folyamatokat kibontakozni hagyni, energiákat ölni egy olyan helyzetbe, amikor közben az önkormányzatot körbe vevő világ a változás állapotában van. Elismerjük vagy sem, önkormányzati reform előkészítése zajlik, nemcsak belügyminisztériumi szobákban, hanem a kistérségekben is.
(15.10)
Zala megyében például 24 kistérségi társulás fontolgatja, hogy megváltozott körülmények között a 24-ből milyen összetételben, milyen struktúrában, a régi járásokhoz képest kevesebb vagy több szervezeti egységben lássa majd el feladatait. Ebben a helyzetben igenis érinti őket, teljesen igaza van Balsay úrnak, nem a kistérségi társulás, hiszen ő nem lesz jogosítványok hordozója, de mondjuk, egy adott kistérségi társulás székhely önkormányzatát vagy jegyzőjét igenis megillethetik olyan jogosítványok, ami a térséghez tartozó többi település számára is igazodást, ügyintézési fórumot jelenthet. Ezek a viták nem fejeződtek be. Hogy a 24-ből 6 lesz, 8 lesz, 9 lesz, mely székhelyeken, mindez az alulról építkezés oly sok hasznot hozó gyakorlatát szeretné folytatni ez esetben is. Így jönnek létre azok a szervezeti struktúrák, kistérségek, egységek, amelyek választ adnak erre.
Tehát semmiben nem sérül egyetlen önkormányzat jogosítványa sem. Egyetlen jog elvonásra vagy máshova telepítésre nem kerül. Azt kellene megérteni, most arról van szó, hogy ne induljanak el egy olyan úton, amelynek nem látszik a végpontja, hogy mihez kell illeszkedni. Mindazokban a gondolatokban, amelyekben az önkormányzatok szabad társulására, összefogására vonatkozó gondolatok fogalmazódnak meg, messze társak vagyunk.
Zalában van 150 fős útkezelői társulás. Ez olyan gyöngyszeme az önkormányzati bizalomnak, együttműködésnek, amely engem hívévé tett mindenfajta ilyen együtt mozgásnak. Szó nincs tehát arról, hogy ezt bárki csorbítani szeretné, egyetlen dologról van szó, hogy most, ebben a bizonytalan pillanatban ne indítsunk el várakozásokat, reményeket, anyagi eszközök teremtését olyan úton, amelynek a végpontja ma még teljességgel bizonytalan. Visszatér ez az állapot, és a legmesszebbmenőkig társak leszünk abban, hogy ezen az úton az önkormányzatok továbbra is járhassanak.
Köszönöm szépen a szót.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me