BURÁNY SÁNDOR

Full text search

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Én már azzal is beérném, ha Demeter képviselő úr mai napirend előtti hozzászólásában igazakat állított volna. Ellentétben ugyanis az ő állításaival, nem vonták ki az APEH informatikai rendszeréből az adatokat; ellentétben az ő állításaival, nem képeznek államtitkokat azok az adatok, amelyekhez egy külső auditor cég egy külön célvizsgálat keretében hozzájuthatott.
Annak örülök, hogy bizonyos fejlődés van már az ellenzéki képviselők gondolkodásában, legalább most már nem állítják azt, amit kezdetben állítottak, nevezetesen azt, hogy egy külső cég az APEH teljes információs bázisához hozzájuthatott volna.
Akkor most beszéljünk az igazságról és a tényekről, tisztelt képviselőtársaim! Az igazság az, hogy pénzügyminiszter úr - egy kormánydöntésnek megfelelően - a Pénzügyminisztérium hatáskörébe tartozó intézmények vezetőit felszólította, hogy a május 27-ei kormányváltásnak megfelelő adatbázist mentsék le. Ezt az átadás-átvétel procedúrája indokolta. Különösen indokolt egyébként egy ilyen adatmentés és archiválás annál az adóhatóságnál, ahol korábban Simicska Lajos elnök volt; az a Simicska Lajos, aki korábban a Fidesz legfontosabb gazdasági, időnként kétes gazdasági ügyeit intézte, és akinek a tevékenysége alatt az APEH számos olyan hírbe keveredett, hogy az APEH adatállománya egyrészt nincs biztonságban, egyrészt nem sértetlen, másrészt az APEH tevékenysége időnként mintha különböző politikai célokat szolgált volna. Ilyen híresztelések és vádak voltak, és ezek egy jó része a sajtóban megjelent, anélkül, hogy az előző kormány ezeket érdemben cáfolni tudta volna. Különösen indokolt, hogy az APEH-nél készüljön el egy olyan archívum, amely a kormányváltást követően pontosan rögzíti, mi az a kiindulópont, amely akár magyarázatot is adhat korábbi vélelmekre, de mindenképpen elejét tudja venni jövőbeni kételyeknek.
Nos, az APEH esetében ettől azért kellett eltérni, mert a 27-ei állapot a levél kiadása időpontjában már nem volt helyreállítható. Tény ugyanis, hogy az APEH valóban naponta menti az adatokat, valamennyi APEH-igazgatóságon folyik ez a tevékenység. Ezeket az adatokat viszont egy bizonyos idő eltelte után törlik, folyamatosan frissítik, felülírják. Ezért az úgynevezett rutinszerű menettől ennek a körlevélnek a szellemében csak annyiban tértünk most el, hogy egy bizonyos időpontra vonatkozó - és éppen azért, mert valamennyi APEH-irodára kiterjedt, egy-két hétig tartott ez a bizonyos mentés és archiválás - adatállomány rögzítésre került. Ezt senki nem vonta ki az APEH szigorú rendszere alól.
Jelenleg is az összegyűjtött adatállomány az APEH székházában található. Erről egyébként az Országgyűlés költségvetési bizottsága személyesen is meggyőződhetett. Sőt, az APEH-székházon belül szigorúbb szabályok vonatkoznak ennek az adatállománynak az őrzésére, mint bármely más elektronikus adatállományra, amely a különböző igazgatóságokon található. Megjegyzem, hogy egy olyan helyiségről van szó, amely helyiség annyira védett, hogy ott az adatok akár szabad polcon is tárolhatóak lennének. Ennek a rendszernek a paramétereibe, ha megengedi, képviselő úr, most nem mennék bele; elégedjünk meg annyival, hogy a költségvetési bizottság tagjai ennek a rendszernek a lényegével megismerkedhettek.
Ettől teljesen külön ügy az, hogy az úgynevezett hosszú bájtok éjszakája ügyében belső célvizsgálat indult az APEH-nél annak kiderítésére, valóban igaz-e az az állítás, hogy Simicska Lajos idején bizonyos adatállományt töröltek bizonyos APEH-intézményekben. Annak érdekében, hogy ennek a vizsgálatnak a végeredménye minden kétséget kizáró legyen, a vizsgálat hitelesítésével bíztak meg egy külső céget. Ez a külső cég viszont nem férhetett hozzá az APEH teljes informatikai rendszeréhez. Képviselő úr egyébként téved: az APEH informatikai rendszere nem képez államtitkot.
(9.40)
Az APEH informatikai rendszere és az adatállomány szolgálati titkot képez. Ilyenhez, egyes adózók adataihoz, ez a cég nem juthatott hozzá, de ilyen adatokkal megismerkedhetett. Nem másolhatta ki azokat, ebből következően nem is vihette magával az épületen kívülre. Ennek a cégnek - amelynek egyébként szigorú jogosítványai vannak - egyetlenegy dolga volt, amit el is végzett, az APEH belső célvizsgálatát, annak végeredményét hitelesítette.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me