DEMETER ERVIN

Full text search

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mind a mai napig nem született elfogadható magyarázat arra, hogy miért vonták ki az APEH informatikai rendszere alól több millió magyar adófizető, sok százezer gazdasági vállalkozás, valamint a teljes magyar államigazgatás adótitkot képező adatait. Csak emlékeztetőül néhány mondatban:
Nem sokkal a kormányváltás után az APEH új elnöke - gyökeresen szakítva elődjének biztonsági szempontokat figyelembe vevő gyakorlatával - egy külső, komoly referenciákkal nem rendelkező céget bízott meg az APEH informatikai rendszerének vizsgálatával, és azzal, hogy az úgymond, nemzetközi sztenderdek alapján auditálja az addigi vizsgálatok szakszerűségét. Ennek a cégnek a munkatársai az APEH árulkodó közleménye szerint "Munkájuk kapcsán megismerhettek adótitkot, és betekintést kaphattak az adóhivatal informatikai rendszerének működésébe. Ez utóbbi az érvényes törvények értelmében titkot képez." - mondja az APEH közleménye.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Fogalmazzunk pontosan: államtitkot képez. Igen, a magyar törvények szerint az adóhivatal informatikai rendszere államtitok, így szigorú védelem alatt áll. A nemzetbiztonsági törvény előírásai szerint az államtitkot megismerő személyeknek nemzetbiztonsági átvilágításon kell átesniük. Ez itt nem történt meg, így a külső cég máig ismeretlen munkatársai nemcsak indokolatlanul, hanem illetéktelenül és törvénytelenül jutottak államtitkok birtokába.
Nem sokkal ezt követően a pénzügyminiszter utasítására az APEH elnöke lemásolta, mágneslemezekre, úgymond, kimentette, és egy helyre összegyűjtötte az adóhivatal teljes - hangsúlyozni kívánom: a teljes - adatállományát. Ezzel a lépésével az elnök az adatokat kivonta az informatikai rendszer szigorú ellenőrzése alól, így megteremtette a lehetőségét annak, hogy az adatok minden kontroll nélkül megismerhetők legyenek.
Ezt a nagy adatlopást hosszú csend követte. A botrány kirobbanását követően a pénzügyminiszter gyanúsan hallgatott, az APEH-elnök pedig válasznak szánt csetlés-botlásaival csak további ellentmondásokba keveredett. Az érdemi válaszok helyett a következő magyarázkodást kaptuk, íme: az APEH adatállományát naponta lementik biztonsági céllal, tehát ez a bizonyos adatállomány semmi rendkívülit nem tartalmaz ahhoz képest, amit egyébként a napi mentések is tartalmaznak - mondta Király László György A Hét műsorában. De nézzük tovább! A kormányváltáskor érvényes állapotot kívánták megőrizni, ez egy normális átadás-átvételi procedúra része - mondta László Csaba a parlamentben egy interpellációra adott válaszban. Király László György a Magyar Hírlapban úgy nyilatkozott, hogy az adathalmaz az épületet nem hagyta el.
Nos, tisztelt képviselőtársaim, ezek a magyarázkodások igazán jellemzőek a szocialista kormányra: jól hangzanak, de az ellenkezőjük igaz. Nézzük sorban őket!
Az adatok kimentése augusztus 8-ától augusztus 22-éig, tehát két hétig tartott, ezért nem tekinthető napi rutinmunkának. Az adatokat a 19 megyeszékhelyről és a fővárosi igazgatóságokról, a napi mentések gyakorlatától teljesen eltérően elhozták, egy helyen összesítették. Tehát a kimásolt adatok az adóhivatalok épületeit - ahol, megjegyzem, egyébként a rendeltetésszerű használatuk miatt a tárolásuk indokolt - elhagyták. Az átadás-átvételre az átvevő mulasztása miatt nem került sor. A kormányváltáskori állapotot 2002. augusztus 8-án nem lehetett rögzíteni.
Az érdemi válaszok elmaradása erősíti a kételyeinket, és így továbbra sem tudhatjuk, miért másolták le és emelték ki több millió magyar állampolgár, több százezer gazdasági vállalkozás, valamint a teljes államigazgatás adatállományát az APEH informatikai rendszerének szigorú ellenőrzése alól. Hány szervezet esetében történt hasonló adatmásolás? Miért adott erre utasítást a kormány? Az APEH rendszerének ellenőrzését miért nem a biztonsági védelemért felelős Nemzetbiztonsági Hivatal végezte el?
Tisztelt Ház! A kérdések folytathatók, a válaszok azonban nem maradhatnak el, különösen akkor, amikor az adatok kimentését elrendelő kormány vezetője egy volt szigorúan titkos tiszt, és a kormánytöbbséget egy olyan párt adja, amelyik már készített illegális adatbázist (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és annak megsemmisítésére őket kötelezték.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Éppen ezért támogatunk minden olyan kezdeményezést, ami az igazság kiderítését szolgálja. Mi magunk minden törvényes eszközzel azon leszünk, hogy kiderüljön, mi történt.
Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki képviselők padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me