DR. CSEHÁK JUDIT

Full text search

DR. CSEHÁK JUDIT
DR. CSEHÁK JUDIT egészségügyi, szociális és családügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a téma felvetését, és nagyon örülök, hogy lehetőséget ad arra mondandójával, hogy megerősítsem: valóban, magam is úgy vélem, hogy új helyzet van számos tekintetben az egészségügy problémáit, a lakosság egészségének ügyét illetően.
Új helyzet van, hiszen a lakosság egyre többet vár el tőlünk. Ez így jó, így természetes, hiszen többet is érdemel, mert maga is többet tesz a saját egészsége érdekében. Új helyzet van azért, mert a demográfusok szerint megindult az életkilátások javulása. Az elmúlt évtizedben is javultak az életesélyek, és sokat kell tennünk azért, hogy ez a folyamat ne forduljon meg, hanem tovább folytatódjék. Új helyzet van, mert nem kormányzati ciklusra, hanem tíz évre készítettünk korszerűsítési programot; a népegészségügyi programot is folytatjuk, és ezt is tízéves programnak szánjuk. Új helyzet van azért, mert a kormány egésze és a kormányfő is prioritásként kezeli az egészségügyet, és saját személyes felelősségének is tartja, hogy ezek a folyamatok eredményesek legyenek.
Új helyzetet teremt az uniós csatlakozásunk, hiszen kihívásokat és lehetőségeket fogalmaz meg a számunkra. Nemcsak források igénybevételére van lehetőségünk - mintegy 30-40 milliárd forintra számítunk a következő években -, hanem arra is, hogy az európai egészségpiacba is bekapcsolódjunk, hiszen tegnap fogadta el Brüsszel az európai egészségügyi kártya kiadásának és bevezetésének a lehetőségét.
Az Európa-tervben nemcsak erre a tízéves programra, hanem a következő néhány év sürgős, kézzelfogható feladataira, de a hátrányok csökkentését célzó intézkedésekre is készülünk. Ismerik a sürgősségi ellátást, a mentők szervezetét és lehetőségeit, a műszerprogramot, a kórházak rendbe tételét, és a Honvéd Kórház befejezését is az Európa-terv részeként és sürgősen megvalósítandó feladatként kezeljük.
Igen, igaza van képviselő úrnak: szimbolikusnak kell tekintenünk a Honvéd Kórház befejezését. Mi ugyanis nem akarjuk saját magunk lerakni az összes alapkövet, be akarjuk fejezni, amit elkezdtek, és amit eddig nem befejezni pocsékolás volt, és amivel eddig nem tudtuk igazán szolgálni az emberek jobb egészségét. De szimbolikus azért is, mert a Honvéd Kórház nem egy tárca kórháza lesz; a Honvéd Kórház a magyar egészségügy befejeződő fejlesztése, korszerű színvonalon, korszerű diagnosztikus és terápiás eljárásokkal tudunk minden magyar polgárnak és minden magyar betegnek szolgáltatásokat nyújtani, a diagnosztikus eljárásoktól a sürgősségi-sebészeti beavatkozásokon keresztül az égett betegek kezeléséig vagy például a csontvelő-transzplantáció hazai lehetőségeinek a bővítéséig.
(9.10)
Ezért tehát a Honvéd Kórház, a magyar egészségügy kórháza, a főváros kórháza, ez az intézmény is be fog illeszkedni minden szolgáltatásával a pesti régiók területi ellátásába és az egész magyar egészségügy szolgáltatásaiba. Ezért úgy gondolom, valamennyiünknek közös felelőssége, hogy megfeleljünk sürgősen, azonnal, felelősségteljesen ezeknek a kihívásoknak, és új válaszokat adjunk erre az új helyzetre. Ha új szelek is fújnak, akkor nekünk ki kell használni ezt a jó szelet, hiszen a célmodell tekintetében remélem, hogy ellenzéki képviselőtársainkkal, és akik jelen vannak a teremben, egyet fogunk tudni majd érteni.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me