DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársam! Megnyugtatom, a kormánynak is van környezetvédelmi programja, nemcsak a Magyar Demokrata Fórum öt képviselőjének, akik most bokorba ülve demonstrálják a televíziónézők előtt, hogy az ügy fontosságára való tekintettel teljes létszámban megjelentek az Országgyűlés mai ülésén. (Ékes József, az SZDSZ-frakció felé mutatva: Államtitkár úr, oda is tessék mondani!) Ez csak egy kis bevezető, és talán az idegeket is nyugtató megjegyzésem volt, és semmiképpen nem befolyásolja természetesen az érdemben adandó válaszomat. Az SZDSZ-re talán nem érdemes mutogatniuk, mert nem tesz föl az SZDSZ ma napirend előtt olyan kérdést, illetve olyan ügyet nem hoz a Ház elé, amelyre nézve demonstratíve kellene csoportosulni - egyszerűen csak dolgoznak. (Derültség az ellenzék padsoraiban. - Zaj.)
Pettkó képviselő úr már négy-öt alkalommal ezt az ügyet szóba hozta, ami korántsem közömbös. Sőt, az a mintegy százezer tonna elektronikus és elektromos jellegű hulladék, amely megjelenik ebben az országban, valóban gondot okoz. A veszélyes hulladékokról szóló szabályozás jelen pillanatban a gazdálkodó szervezetek vonatkozásában ennek begyűjtését, hasznosítását, illetve tárolását szabályozza egy 2001-es kormányrendeletben, node ez nem elég. Hiszen ön is joggal utalt arra, hogy az a kampány jellegű akció, amit időnként meghirdetnek, és különböző tárcák ezt szeretnék megvalósítani, kellő alapossággal és kellő hatékonysággal nem működik. Miért nem működik? Azért nem működik, mert a gazdasági kényszerítő erő nem áll mögötte.
Sajnos, a világ most olyan, hogy a kedvezményeken és a baráti beszélgetéseken túl időnként olyan pénzügyi kényszereszközrendszert is alkalmazni kell, amely a forgalmazók és a gyártók vonatkozásában némiképp ellenállást jelent, de valószínűleg az egyszerű és valóban humánus ráhatás azért eredménnyel is kecsegtet, hacsak nem akarnak túl sokat fizetni.
Az Európai Unió 2002-ben megalkotta a ’95-ös és a ’96-os irányelvét, amely most, február 13-án lett kihirdetve. Ez az irányelv az elektromos és elektronikus hulladékok vonatkozásában ugyanazt írja elő, ami egyébként már Magyarországon a '95 óta működő termékdíj-fizetési kötelezettség alá tartozó termékeknél - gumiabroncs, csomagolóanyagok, akkumulátor, hűtőszekrény és a többi - a forgalmazónak és a gyártónak a visszagyűjtési kötelezettségét szabályozza le, amelyre a hulladékgazdálkodási törvény 8. §-a egyébként már most is lehetőséget ad.
(9.20)
Ez azt jelenti, hogy ha a tisztelt gyártó vagy forgalmazó nem hajlandó úgynevezett pozitív hozzáállással az ilyen akciók keretében rendszeresen foglalkozni az általa kibocsátott veszélyes hulladék kezelésével, újrahasznosításával, akkor bizony fizetni fog azért, hogy ezt helyette valaki elvégezze.
Előírja az európai uniós irányelv, hogy a saját országok jogrendjébe ezt 2004 közepéig, augusztusáig be kell építeni. Mi nem szeretnénk egyébként 2004. augusztusig várni, mert hiszen ön is joggal utalt arra, hogy a szép szó elszáll, az egyetértés és a szorgalom kinyilváníttatik a médián keresztül. (Közbeszólásra:) Úgy van, Font úr, mint a hamis bor Kiskőrösön. Tehát az ellen is küzdeni kell, és ön ennek egyik élharcosa.
Mi az elektronikus hulladék vonatkozásában ugyanezt próbáljuk megtenni. és az a kormányrendelet, amely ezt szabályozni fogja, hiszen ez nemcsak tárcaügy, hanem kormányzati ügy, sőt országgyűlési ügy, a minisztériumban elkészült. Ennek egyeztetése folyamatban van, és nagyon szeretnénk, ha ezen kormányrendelet alapján már a műszaki paraméterek kidolgozásával eljuthatnánk oda, hogy a gyártók és a forgalmazók, ha szépszerével nem, akkor némi gazdasági kényszerrel arra lesznek ösztönözve, hogy az elektromos és elektronikus hulladékok visszagyűjtésében, és mintegy 75-80 százalékában anyagában újrahasznosítva legyenek kötelesek nemcsak visszavásárolni ezeket a hulladékokat, hanem hasznosítani, és ettől a tehertől a környezetet mentesíteni.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me