DR. SCHVARCZ TIBOR

Full text search

DR. SCHVARCZ TIBOR
DR. SCHVARCZ TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Asszony! Tisztelt Képviselőtársam! Az egészségügy számára kedvező széljárás már az új kormány megalakulásakor kialakult, és gyarapodnak a jelzések, hogy ezek az új szelek fokozatosan felerősödnek.
Aligha vonható kétségbe, hogy az egészségügy az előző kormányzati ciklus vesztes ágazatai közé tartozik. A polgári kormányzat nem csökkentette, hanem jelentősen gyarapította az egészségügy gondjait. Az egészségügy nem részesedett a dinamikusan növekvő GDP többletéből, és az előző ciklus végére a szó szoros értelmében sikerült válságágazattá tenni.
Az új kormány 2002-ben egy még működőképes, de teljesítőképessége határán levő, feszültségekkel, adósságokkal és irreális elvárásokkal terhes ellátórendszert vett át. Ennek a rendszernek a legfőbb összetartó ereje és mozgatója az egészségügyi dolgozók hivatástudata és szakmaszeretete. Sajnos, ez mára már kimerülőben van. Az új kormány programja nem kevesebbet ígért, mint egészségközpontú kormányzást, továbbá azt, hogy az egészségügyet egy tízéves program keretében új pályára állítja. Választási kampányunk során és a kormányprogramunkban megígértük, hogy rendbe tesszük az egészségügyet.
Lassan kibontakozik a jövőkép. A parlament megkezdte az egészség évtizedének Johan Béla nemzeti programja tárgyalását. Ezt a programot konszenzus övezi minden parlamenti párt részéről. A kormány megtárgyalta az egészségügyi rendszer korszerűsítési programját, s a további munkák alapjául elfogadta azt. A száznapos program keretében sor került az egészségügyi dolgozók soha nem látott béremelésére: mintegy 50 százalékos béremelést hajtottunk végre az ágazatban. Eredményesnek bizonyultak az előző kormány által kötött gyógyszerügyi megállapodás felülvizsgálatával kapcsolatos tárgyalások, és a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszerek ez évi áremelkedése jóval kisebb, mint az eredeti megállapodás alapján lett volna.
Az egészségügyi szolgáltatókról és az egészségügyi közszolgáltatások szervezéséről szóló törvény tervezete néhány hét múlva az Országgyűlés elé kerül, és elfogadását követően véglegesen lomtárba kerül az előző egészségügyi miniszter nevével fémjelzett kórháztörvény. Ezt a törvényt - hasonlóan a népegészségügyi programhoz - társadalmi vitára bocsátjuk. Döntés született arról is, hogy az egészségügyi dolgozók jogállásáról új, önálló törvény születik, s még a tavaszi ülésszak alatt benyújtjuk az egészségügyi szakdolgozók kamarájáról szóló törvényjavaslatot. A kormány döntött az egészségügy dinoszauruszaként emlegetett és már évek óta félbehagyott új Honvéd Kórház építésének befejezéséről.
Az egészségügyi tárca mindemellett munkatervében kiemelt feladatként jelölte meg az egészségügyi intézmények szakmai felügyeleti rendszerének újraszabályozását, a felelősségbiztosítás kérdését, továbbá megkezdődtek egy új finanszírozási rend kidolgozásának munkálatai.
Tisztelt Képviselőtársam! Nyugodt lelkiismerettel állíthatom, hogy a jelenlegi kormány szakított elődeinek gyakorlatával, és az egészségügy kérdéseivel nem a kormányzati ciklus vége felé, hanem az elején foglalkozik behatóan. Meggyőződésem, hogy ha valamennyi döntést sikerül valóra váltani ebben az esztendőben, úgy a ciklus végére a lakosság, a betegek valóban megtapasztalhatják - hiszen értük történik minden -, hogy az egészségügyi rendszer jobb, kiszámíthatóbb, mint a korábbi.
Annak a hajósnak, aki nem tudja a helyes irányt, a jó szél sem segít - mondja a mondás. Mi tudjuk.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me