DR. WIENER GYÖRGY

Full text search

DR. WIENER GYÖRGY
DR. WIENER GYÖRGY, az alkotmány- és igazságügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Az alkotmányügyi bizottság tegnap és ma is ülésezett, és tárgyalta azokat a módosító indítványokat, amelyeket a visszaküldött törvényjavaslattal kapcsolatosan az előterjesztő, illetőleg ellenzéki képviselőtársaink benyújtottak.
Mivel a köztársasági elnök úr alapvetően nem alkotmányossági aggályokat fogalmazott meg levelében, mellyel visszaküldte a parlamentnek a már elfogadott, de még ki nem hirdetett törvényt, ezért az alkotmányügyi bizottság nem kizárólag jogi szempontból elemezte a törvényt, hanem vizsgálta azt is, hogy sérült-e avagy sem az állam és az egyházak közötti partneri viszony, az állam és az egyházak közötti együttműködés elve.
Az alkotmányügyi bizottság többsége, a szocialista és a szabad demokrata képviselők megállapították azt, hogy először is semmiképpen sem sérül az egyházaknak az intézményalapítási joga, ez a jogosultság továbbra is fennáll az 1990. évi IV. törvény alapján. Megállapította azt is a többség, hogy az alkalmazott megoldás teljes mértékben illeszkedik a kötelező önkormányzati feladatok ellátásának jelenlegi rendszeréhez. Közismert az, hogy az 1990-ben hatpárti konszenzussal elfogadott önkormányzati törvény a kötelező feladatok esetében kétféle megoldásra biztosított lehetőséget. Az egyik megoldás az, hogy az önkormányzat saját intézményével, saját szervezetével végzi el a kötelező feladatot, a másik megoldás pedig, hogy más intézménnyel szerződést köt, s ennek alapján mintegy megvásárolja a szolgáltatást az önkormányzat területén élő állampolgárok számára. Abban az esetben, amikor az önkormányzat saját maga látja el a feladatot, akkor nem kötelessége szerződést kötni, amennyiben viszont nem látja el saját szervezetével a feladatot, abban az esetben ilyen szerződéskötési kötelezettsége fennáll.
A törvény két vitatott paragrafusa, a 33. és a 35. § ezt az általános lehetőséget konkretizálja a szociális ellátás esetében.
(11.50)
Mind a két paragrafus egyértelműen illeszkedik - mint előbb jeleztem - az önkormányzatok működési rendszeréhez, a kötelezően ellátandó önkormányzati feladatok megoldásának a módjához.
Felmerült a vita során az, hogy miért más a helyzet a közoktatás, illetőleg egyéb területek, mint mondjuk a szociális ellátás esetében. A közoktatás esetében a közoktatásról szóló, többször módosított 1993. évi LXXIX. törvény alapozza meg azt, hogy az önkormányzatok mellett az egyházak, az alapítványok, illetőleg a magániskolák is azonos pénzügyi finanszírozási elbánásban kell hogy részesüljenek. Ennek a hátterében meghúzódik egy alkotmánybírósági döntés, a 4/1993. számú alkotmánybírósági határozat, melynek megállapításait a 18/1994. számú alkotmánybírósági határozat megerősítette.
A 4/1993. számú alkotmánybírósági határozat azért állapít meg speciális rendelkezéseket a közoktatás esetében, mert a magyar állam, amikor 1976-ban becikkelyezte a polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmányát, akkor egyben vállalta azt is, hogy az oktatás, a nevelés terén garantálja azt, hogy a világnézetileg semleges nevelés mellett világnézetileg elkötelezett nevelésre is lehetőség nyíljon. Ez a speciális nemzetközi kötelezettség alapozza meg egyébként a közoktatási törvényben szereplő rendelkezéseket.
Nem lehet ezeket a rendelkezéseket kiterjesztő módon értelmezni, nem lehet ennek alapján megállapítani azt, hogy ugyanilyen finanszírozási kötelezettség terheli az államot más szférák esetében is. Ugyanakkor világosan látnunk kell, hogy a vitatott két paragrafus nem megfosztja az egyházakat bizonyos jogosítványaiktól, hanem garantálja számukra azt, hogy szerződés alapján megkapják azt a pénzt, ami az intézmények működtetéséhez elengedhetetlenül szükséges. Ez a kérdés az, amit másként ítéltek meg ellenzéki képviselőtársaim.
Egyébként a vita során felmerült az is, hogy a köztársasági elnök úr miért nem alkotmányossági aggályokat fogalmazott meg. Nagy valószínűséggel azért, mert ilyeneket ő sem talált. Ha ilyen alkotmányossági aggályokkal találta volna magát szembe, akkor nem visszaküldi a ma már elfogadott, de még ki nem hirdetett törvényt a parlamentnek, hanem az Alkotmánybírósághoz fordul.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me