KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA

Full text search

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA
KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA, a szociális és családügyi bizottság előadója: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! A parlament történetében ritkán előforduló feladatot kellett elvégeznie tegnap az első helyen kijelölt szociális bizottságnak. A köztársasági elnök ugyanis, élve alkotmányos jogával, visszaküldte a parlamentnek megfontolásra az egyes szociális törvények módosításáról szóló, a parlament által elfogadott törvényjavaslat két paragrafusát.
(11.30)
Nyomatékkal hangsúlyozom, két paragrafusát, és nem az egész törvényt, tehát a feladatunk is arra terjed ki, hogy erről a két paragrafusról alakítsunk ki véleményt, illetve választ adjunk arra a kérdésre, hogy ebben a két paragrafusban érte-e bármilyen sérelem az egyházak alkotmányos és törvényes jogait. (Zaj.) Ezt a kérdést két részre bontva szeretném bemutatni a plenáris ülésnek, amennyiben képviselőtársaim megteszik azt a szívességet, hogy meghallgatnak.
Először is arra a kérdésre kellett válaszolnunk, hogy sérült-e az egyházak intézményalapítási joga, illetve változott-e bármilyen módon, akár az egyházak hátrányára, az intézmények finanszírozása. Ennek a kérdésnek a feltételét az tette indokolttá, hogy a köztársasági elnök átiratában is szerepel az egyházi intézmények kifejezés.
A bizottság kormánypárti többsége nyomatékkal hangsúlyozta, hogy az intézményi működés - a köztársasági elnök úr átirata ellenére - semmilyen módon nem változott, és az egyházi intézményekben ellátásra szoruló állampolgárok semmilyen módon nem kerültek hátrányos helyzetbe. Szomorú, hogy az egész vitában az ellenzéki képviselők folyamatosan, és szakmai érvelésünk ellenére is tudatosan vagy tévedésből összemosták az egyházi intézmények finanszírozását a szociális alapellátás finanszírozásával.
Tehát még egyszer - és most már inkább az ülésünket figyelemmel kísérő hallgatók kedvéért -: szociális intézményeket az egyházak és más szervezetek továbbra is alanyi jogon alapíthatnak; ezeknek az intézményeknek a finanszírozása az ellátottak számától függően normatív módon történik, és az egyházi fenntartók ebben a finanszírozási rendben különleges privilégiumot élveznek. Némiképp leegyszerűsítve: ha egy szociális intézmény ellátottja minden szervezet fenntartásában száz egységet ér, akkor ugyanez az ellátott az egyházi intézményben 147,7 egységet kap, tehát az egyházi intézmények körülbelül másfélszeres pénzből gazdálkodhatnak a többi nem állami fenntartóhoz viszonyítva. Nincs változás tehát sem a szociális intézmények alapításában, sem a finanszírozásában, és semmiféle egyházi jog nem sérült, a vallásos embereket semmiféle hátrány nem érte.
Másodszor: választ kerestünk arra a kérdésre, hogy korlátozza-e a törvény a szociális alapellátásban való egyházi részvételt. A köztársasági elnök úr átirata nem idézi a benyújtott törvényjavaslat 14. §-át, amelyik világosan kimondja, hogy a szociális alapellátásban az egyházak és más civil szervezetek korlátozás nélkül részt vehetnek, azonban az, hogy ezért térítést kapnak-e, attól függ, hogy az önkormányzatokkal megállapodásra jutnak-e vagy sem.
Nyomatékkal szeretném hangsúlyozni, hogy a szociális alapellátás kötelezettségét az alkotmány az önkormányzatokra rója, következésképp a költségvetési forrásokat is csak oda teheti, ahova feladatot tehet. Az egyházakra feladatot kirónia alkotmányellenes lenne, az állam és az egyház szétválasztásának alkotmányos elvét sértené. Hogy a hallgatóság is értse, mindössze három feladatcsoportról van szó: az étkeztetésről, a családsegítésről és az otthoni szociális gondozásról, amely feladatok természetükből adódóan, szükségszerűen nem kötődnek az egyházak által fenntartott intézményekhez. Ez a támogatás lakosságarányos és az önkormányzati költségvetés része. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Tehát logikusan: máshogy nem kerülhet ez a pénz más működtetőhöz, csak az önkormányzatokkal kötött szerződés jogán.
Ezért a bizottság többségi véleménye szerint az egyházakat sérelem nem érte, és a bizottság többsége úgy döntött, hogy módosító indítványt benyújtani a köztársasági elnök átirata alapján nem kíván.
Köszönöm szépen, elnök asszony. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me