SISÁK IMRE

Full text search

SISÁK IMRE
SISÁK IMRE (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttem szóló képviselők közül Béki Gabriella képviselő asszonyt szeretném idézni. Azt mondta, hogy a szociális alapellátási feladatokat az egyházi fenntartók valószínűleg nem önálló intézmény alapításával kívánják egyébként ellátni. Én ebben tökéletesen igazat adok neki. Ő azt mondta konkrétan, hogy valószínűleg egy öregek otthona keretében - én szociális otthont mondanék e vonatkozásban, viszont ez alapvetően a mi véleményünket húzza alá. Az 1990. évi IV. törvény 17. § (1) bekezdése alapján a szociális ellátásra, legyen az alapellátási feladat, legyen az szakosított ellátási feladat, az egyházi fenntartó, amennyiben állam vagy állami szerv számára kizárólagos joggal nem tartja fenn, akkor, kérem szépen, intézményt alapíthat erre a feladatra.
Nos, ha ez így van, és az állammal kell kötnie egyébként szerződést az egyházi fenntartónak a szakosított ellátás vonatkozásában, miért változtatjuk a jogszabályt, miért kellene önkormányzattal az alapellátási feladatra még külön szerződést kötnie az egyházi fenntartónak?
Mi azt mondjuk, hogy a lelkiismereti és vallásszabadságról szóló törvény alapján az egyházak mindenfajta szociális tevékenység ellátására alanyi jogon jogosultak. És azt gondolom, hogy ez abszolút nem egyezik azzal, ami az önkormányzati törvény 8. § (4) bekezdésében van. Mi semmi mást nem kérünk, csak azt, hogy a 33. és a 35. § változatlanul hagyásával ez a 17. § (1) bekezdés az 1990. évi IV. törvényben ne sérüljön.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me