SZÁSZFALVI LÁSZLÓ

Full text search

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ
SZÁSZFALVI LÁSZLÓ, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság tegnapi bizottsági ülésén megfogalmazódott kisebbségi álláspontot szeretném röviden összefoglalni köztársasági elnök úr átiratával kapcsolatosan, amely a törvényjavaslat, illetve az elfogadott törvény 33. és 35. §-ára vonatkozik.
Azokat a gondolatokat fogalmaztuk meg a tegnapi bizottsági ülésen, amelyek az elmúlt egy hónap során a sajtón keresztül, azt gondolom, mindenki számára ismertté váltak, és röviden összegezve azt fogalmaztuk meg, hogy ez a törvény, az elfogadott törvény és az elfogadandó törvény sérti az egyházaknak az intézményalapítási, -fenntartási és működtetési jogait, lehetőségeit; és nemcsak az intézményekre vonatkozik mindez, hanem azokra a közszolgálati tevékenységekre és konkrétan a szociális közszolgáltatási tevékenységre, amelyre vonatkozólag elhangzott a kisebbségi álláspontban többek között, hogy az 1990. évi IV. törvényben, az úgynevezett egyházi törvényben fogalmazódik meg az egyházak alanyi jogosultsága az intézményalapításra, illetve közszolgálati tevékenység ellátására. Szeretném jelezni képviselőtársaimnak, hogy ez egy kétharmados törvény, még a rendszerváltozás előtti parlament fogadta el, és azóta a parlament nem nyúlt hozzá, nem módosította, illetve most a kormány nem szándékozott benyújtani ennek a kétharmados törvénynek a módosítását sem. Ez a törvény a 17. §-ának (1) bekezdésében így fogalmaz: az egyházi jogi személy elláthat minden olyan szociális és természetesen más jellegű tevékenységet, amelyet törvény nem tart fenn kizárólagosan az állam vagy állami szerv számára. E tevékenységi körben az egyházi jogi személy intézményt létesíthet és tarthat fenn.
Többek között a törvény sérti az úgynevezett egyházi finanszírozási törvényt is, amely szintén nem kifejezetten csak intézményfenntartásról beszél, hanem tevékenység, közszolgálati tevékenység ellátásáról beszél, és természetesen sérti ez a törvény a különböző egyházakkal kötött megállapodásokat is, már az eljárása tekintetében is sérti, hiszen nem volt konkrét és mély, komoly egyeztetés a törvényjavaslat benyújtását követően. Tulajdonképpen azt tudom mondani, hogy a kormányprogramban megfogalmazódott három, egyházakra vonatkozó gondolatot is sérti. A kormányprogramban - amelynek három mondata az egyházakra vonatkozik - az utolsó mondat így hangzik: a kormány számít és támaszkodik az egyházak erkölcsi nevelő, kulturális, oktatási és szociális tevékenységére és támogatja azt. Ez a törvény kiszolgáltatott helyzetbe hozza az egyházakat, nem kifejezetten csak az intézményekre vonatkozólag, hanem az alapellátási tevékenység ellátására vonatkozólag is, és a bizottsági kisebbség véleménye szerint ez egy precedens értékű dolog, hiszen ha ez megtörténhet, akkor a következő lépés a közoktatás rendszeréhez való hozzányúlás lesz, amit elfogadhatatlannak tartunk.
Tehát tulajdonképpen a kérdésünk csupán az, mi az oka, hogy a kormány és a kormánypártok ragaszkodnak, görcsösen ragaszkodnak e törvény két paragrafusához, illetve ehhez a részhez, amikor a közoktatás tekintetében ugyanúgy az önkormányzatokon keresztül történik a finanszírozás egyik oldala normatív alapon, normatívákkal, ugyanakkor megoldott az egyházi intézmények finanszírozása, hiszen konkrétan az egyházi intézmények kapják ezt a finanszírozást, és nincsen benne olyan kockázati tényező vagy kiszolgáltatottság, mint itt a szociális törvény esetében, hogy tudniillik az önkormányzatokon keresztül történik a finanszírozás. Mi van akkor, ha ez nem történik meg?
Szeretném azt is jelezni, hogy az idősek ellátása, ellátási tevékenysége is alapellátási tevékenység, szociális alapellátási tevékenység, és azt gondoljuk, hogy ez nem kifejezetten csak most kérdés ötezer-néhányszáz magyar állampolgárra nézve, hanem ez a jövőre szóló üzenet, ezért az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság kisebbségben maradt ellenzéke ennek a törvényjavaslatnak az ilyen módon történő elfogadását nem tudja támogatni, ezért alakítottuk ki ezt az álláspontot.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me