BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! A kormány megtárgyalta a nemzeti fejlesztési tervet - olvashattuk. Mint tudjuk, a nemzeti fejlesztési terv 2007-ig, illetve további hét évre meghatározza a legfontosabb célkitűzéseket, operatív programokat és azok pénzügyi és megvalósíthatósági feltételrendszerét. Ezt a feltételrendszert majd egyezteti az EU illetékes szervezeteivel, beépíti a nemzeti fejlesztési terv programjaiba, és gondolom, nekilát a megvalósításának.
Nagyon sok civil egyesülettel, önkormányzattal és a gazdaság szereplőivel történő egyeztetés volt. Az EU tárgyaló bizottsága ugyanakkor nem fogadta el a regionális operatív programjavaslatokat, a később beadottakat sem, amelyek 2007-ig meghatározták volna a tennivalókat, a regionális lehetőségeket, esélyeket, valamint a magyar költségvetés és az uniós támogatás tartalmát és terjedelmét.
Tisztelt Miniszter Úr! Az egyeztetéseket követően miért nem tartja szükségesnek a parlament elé terjesztését a közép- és hosszú távú stratégiának, továbbá a több ezer milliárd forintos fejlesztésnek? Miért nem a parlamenti döntéshozók teljes körében vitatja meg az elképzeléseket, amelyet már az uniós bizottságokkal egyeztetett?
Mikor terjeszti be a kormány a 2003-ban kellően előkészített és egyeztetett nemzeti fejlesztési tervet, kerettervet és programot a Magyar Országgyűlés elé?
Mikorra készülnek el a részletes ütemtervek az egyes régiók, térségek felzárkóztatására - hallhattuk a Lehel kürtjével fenyegetőző jászságiakat -, és ezen tervekben figyelembe veszik-e azt a tényt, mely szerint nem elsősorban a költségvetési források, hanem a működő tőke és az uniós támogatási formák kapcsán elnyerhető pénzeszközök hozhatnak alapvető változást?
Ha a parlament néhány millió forintos ágazati kérdésben - egyébként helyesen - döntéseket hoz, akkor az Európai Unióval történő megegyezést a Magyar Országgyűlés elé kell terjeszteni, és azt a Magyar Köztársaság kormányának teljes felelősséggel kell rendeznie, hiszen több ezer milliárd forintos stratégiai döntésben a parlamentnek kell döntést hoznia, a néhány milliós kérdésben pedig a költségvetésben órákat vitatkozunk.
Várom tisztelettel a miniszter úr válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me