DR. KISS ELEMÉR

Full text search

DR. KISS ELEMÉR
DR. KISS ELEMÉR, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Sok kérdésére bőséges mondanivalóm van, az időm azonban kevés, ezért megpróbálom a leglényegesebb megállapításokat kiemelni.
Először egy tévedését szeretném kiigazítani: a nemzeti fejlesztési terv és a hozzá kapcsolódó operatív programok 2004 és 2006 közötti időszakot ölelnek fel, és 2007-től egy további, újabb hétéves programot kell majd készíteni.
A másik: a korábbi kormány felelőtlen mulasztása következtében nagyon nagy késéssel vettük át ezt a munkát. Jelenthetem a parlamentnek, hogy kemény munkamódszerek alkalmazásával ezt a késést behoztuk, és év végére a nemzeti fejlesztési terv tervezetét el tudtuk készíteni; a hozzá kapcsolódó öt operatív program tervezetét is. Erről a tervről egyedülálló módon a civil szervezetek közül mintegy 870-et kérdeztünk meg. E partnerség keretében hozzávetőleg háromezer észrevételt dolgoztunk fel és értékeltünk a terv véglegesítése során.
Tizennégy parlamenti bizottsági ülést tartottunk e tárgykörben, ezek közül három a területfejlesztési bizottság ülése volt. Tehát nem lehet azt mondani, hogy a parlament, illetőleg a képviselők ezzel az üggyel tartalmilag nem foglalkozhattak, illetőleg nem kaptak kellő információt.
A nemzeti fejlesztési tervet az Európai Unió szabályai és a magyar alkotmányos rend szerint a kormány fogadja el és hagyja jóvá. Mi e szabályoknak megfelelően jártunk el.
Az Európai Unió apparátusa kedvezően fogadta a nemzeti fejlesztési terv tervezetét. Kifogásuk, problémájuk az volt, hogy túlzottan elapróznánk a különféle programokkal a rendelkezésre álló összegeket, tehát abban a tekintetben folyik most vita, hogy lehetőleg ezeket az összegeket koncentráltabban tudjuk felhasználni.
Összegezve tehát: nem Murphy törvénye érvényesül ennél a programnál, hanem a partnerségre építő, szolgáltató közigazgatás teljesítményéről van szó. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me