DR. GEDEI JÓZSEF

Full text search

DR. GEDEI JÓZSEF
DR. GEDEI JÓZSEF (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az Európai Unió tagállamai a foglalkoztatás, a gazdasági reformok és a szociális kohézió megerősítése érdekében 2000 márciusában útjára indították az úgynevezett lisszaboni stratégiát azzal a céllal, hogy 2010-ig az EU-t a világ legversenyképesebb és legdinamikusabb tudásalapú gazdaságává tegyék, miközben nagyobb szociális kohéziót és több munkahelyet teremtenek.
A lisszaboni stratégia elnyerte az európai sajtó tetszését is, azonban az utóbbi hónapokban számos cikk jelent meg, amely a terv megvalósítása érdekében megtett gyakorlati lépéseket és a gazdasági reformokat hiányolja.
Reményeink szerint Magyarország 2004-ben uniós tagállammá válik, azonban az Unió és benne a lisszaboni stratégia csak a keretét adhatja a gazdasági reformoknak, Magyarországra vár az a feladat, hogy a termelékenység és a versenyképesség fokozása, új munkahelyek teremtése érdekében a gyakorlati lépéseket megtegye. Véleményem szerint a lisszaboni stratégia megvalósítását célzó intézkedésekkel nem szabad várni az uniós csatlakozásig, tekintettel arra is, hogy számos nemzetközi nagyvállalat Magyarországot és benne a Jászságot elhagyni készül, vagy éppen különféle okok miatt nem itt valósítja meg beruházásait.
A kialakult helyzetre tekintettel kérdezem a miniszter urat, államtitkár urat, mit kíván tenni a Gazdasági Minisztérium Magyarország gazdasági versenyképességének, ezen belül a Jászság versenyképességének fokozása és a lisszaboni stratégia megvalósítása érdekében az uniós csatlakozásig. Várom megtisztelő válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me