SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! Szerencsére azt mondhatom, hogy nyitott kapukat dönget, hiszen a lisszaboni stratégia elveit szem előtt tartva készült el a nemzeti fejlesztési terv, a gazdasági és közlekedési tárcán belül pedig ugyancsak ennek alapján készült el az Okos Magyarország vagy Smart Hungary befektetésösztönző programcsomag, illetve az ennek bázisán kiírásra kerülő négy pályázat, melyet a minisztérium pár napon belül fog hivatalosan meghirdetni.
A programcsomag általános célja a tőkebefektetések növelése, alapelvei pedig az átláthatóság, a hatékonyság, az EU-konformitás. Emellett számos új, illetve korábban kibővített tartalommal továbbműködő elemet is tartalmaz: a befektetők ez évtől adómentes beruházási tartalékot képezhetnek, fejlesztési célú adókedvezményt és kutatási-fejlesztési célú támogatásokat vehetnek igénybe. Ezáltal szeretnénk elérni, hogy a nagy nemzetközi vállalatok a képzett munkaerőre építve kutatóbázisokat hozzanak Magyarországra, illetve ide helyezzék a fontos vállalati funkciókat és szolgáltatásokat ellátó központokat.
Ezen túlmenően a nemzeti fejlesztési tervben is kiemelt szerepet kap a foglalkoztatottság és a munkaerő alkalmazkodóképességének javítása. Utóbbi részleteit a GKM által kidolgozott gazdasági versenyképességi operatív program tartalmazza.
Jász-Nagykun-Szolnok megye ez évtől bekerült a hét legelmaradottabb megye felzárkóztatását elősegítő programba, így a minisztériummal kötendő megállapodás értelmében 2003-tól kiemelt támogatásban részesülhet. Úgy vélem, hogy az említett gazdaságélénkítő lehetőségek kihasználásával a Jászság térségében is a lisszaboni stratégia elveivel összhangban lévő fejlődés valósulhat meg. Köszönöm szépen a figyelmét, képviselő úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me