DR. ŐRY CSABA

Full text search

DR. ŐRY CSABA
DR. ŐRY CSABA (Fidesz): Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Azt még önök sem állították, hogy a magyar sajtó többsége ellenszenvvel viseltetne a Magyar Szocialista Párttal vagy a Medgyessy-kormánnyal szemben. Ennek ellenére január hónapban nincs olyan nap, amikor a polgár, ha kinyitja bármelyik újságot, bekapcsolja a televíziót vagy a rádiót, ne ugyanazt hallaná: gyárak, üzemek bezárnak vagy leépítenek, legyenek multinacionálisak vagy magyar érdekeltségűek, nagyvállalatok vagy közepesek, esetleg kisebbek - IBM, Kenwood, Salamander, Philips, Hollóházi Porcelán, Elegant Rt. és a többi. És akkor még nem beszéltünk azon nagy állami érdekeltségű vállalatokról, amelyek privatizációra várnak: MOL Rt., Villamosipari Művek, Dunaferr, Posta, Richter, Paksi Atomerőmű, Mahart, Fejlesztési és Hitelbank és így tovább, a listát folytathatjuk.
A pedagógus-érdekképviseleti szervezetek elbocsátásokat látnak a jövőbeli kormányintézkedések következtében. Az önkormányzatok, bár intézményeikben bért emeltek, de pénzt nem kaptak hozzá eleget; intézményeket összevonnak, megszüntetnek, és a hírek szerint leépítéseket terveznek.
Az emberek csak kapkodják a fejüket, néznek egymásra, és kérdezik: mi folyik itt? Tényleg, miniszter úr: mi történik itt? Ugye, emlékszünk rá: az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának középpontjában a munkahelyteremtés volt. Létre is jött mintegy 236 ezer új munkahely, és az 1997-es 8,7 százalékról 2002 tavaszára 5,6 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta.
(14.30)
Csekély mértékben nőtt a foglalkoztatás is, egészében véve tehát kedvező irányba indultunk el, az emberek végre bízhattak jövőjükben, tervezhették gyermekeik jövőjét, visszanyerték önbizalmukat.
A választási kampányban a szocialisták minden alapot nélkülözően 23 millió románnal fenyegették az országot, azt mondták: majd idejönnek és elveszik a munkátokat. Románok ugyan nem jöttek, jöttek viszont a szocialisták, az emberek munkája pedig egyre több helyen veszni látszik.
Miniszter Úr! A KSH 2002. október-decemberi gyorsfelmérése szerint a munkanélküliségi ráta 5,9 százalék. A múlt év decemberében 17 ezerrel többen voltak olyanok, mint az előző év azonos időszakában, akik munkát kerestek, de egyelőre hiába. A kérdésekre, amelyeket önökhöz intéztünk, önök rendre - Voltaire Candide-jának Pangloss mesterét idézően -, újra és újra azt bizonygatják: az új szocialista világ a létező világok legjobbika, minden rendben, az előző kormány a hibás, túl magasra emelte a minimálbéreket, erős forintot teremtett, de ennek ellenére önök majd megoldják a problémát, még akkor is, ha a gonosz ellenzék hangulatot kelt.
Miniszter Úr! Ha önök soknak tartják az 50 ezer forintos minimálbért, próbáljanak meg akár csak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) két hétig megélni belőle, kifizetni az energiaárakat, taníttatási költségeket. (Az elnök ismét csenget.) Magyarázzák meg végre, miért gondolják azt...

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me