KISS PÉTER

Full text search

KISS PÉTER
KISS PÉTER foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter: Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ön az interpellációja egy részében rendkívül emelkedett hangnemben Voltaire Candide-ját idézte. Bevallom, nem fejből, hanem kollégáim felkészítése alapján én magam is egy ilyennel szeretném kezdeni, és aztán utána majd arra a színvonalra térek át, amelyikre a kérdése irányult. Szóval, azt mondja Voltaire a Vademberben, hogy "Ó, ha már mese kell a népnek, legalább oly mesét kérek, amely az igazság jelképe." Ezt szeretném a figyelmükbe ajánlani. (Moraj az ellenzéki sorokban. - Taps az MSZP padsoraiból.)
Tekintettel arra, hogy ön szakértője a munkaügyi folyamatoknak (Moraj és közbeszólások az MSZP soraiból.), ezért úgy tekintek az interpellációjára, mint hogy az feltehetően abban az időpontban született, amikor ön előtt még nem volt ismert a KSH-nak az az adatsora, amelyik is múlt csütörtökön világosan bemutatta mindenki számára, hogy mindaz, amiről önök beszélnek, és várhatóan a következő időszakban is részben szól a sajtó, az csak az igazság egyik oldala. Annak a változásnak az egyik oldala, ahol sokan, akik az alacsony bérek és alacsony munkaerőköltségek miatt jöttek ide, Magyarországra, elmennek a Balkánra, Délkelet-ázsiába és máshova, és sokan érkeznek Magyarországra, akik új terméket hoznak magukkal, magasabb termelési szintet kínálnak itt a munkaerő számára is - és természetesen európai béreket is.
Szeretném világossá tenni, képviselő úr: az, amit önök problémának tartanak, ez a változás a magyar modernizáció kulcsa. Ez annak a kulcsa éppen, hogy Magyarországon legyenek olyan munkák és legyenek olyan termékek, amiért európai béreket lehet fizetni. Ezért tehát nem a változás megakadályozása kell legyen a közös célunk, hanem a változás két oldalának a menedzselése. Egyik oldalon tehát az, hogy ott, ahol a változás leépítésekkel jár együtt, ott tudjunk munkahelyteremtést biztosítani, erre elindult a programunk: 4-4,5 milliárdnyi forrást biztosítunk pluszban, minden egyes munkahelyhez több mint egymillió forint áll rendelkezésre, ha olyan övezetben van a fejlesztés, ahol erre szükség van.
Képzési programot indítottunk, hogy a változás másik oldalát is tudjuk menedzselni, mert szükséges, hogy az új fejlesztésekhez rendelkezésre álljon a munkaerő. Ön is tudja, többen megszavazták önök közül, hogy a személyi jövedelemadóból 60 ezer forintig leírható a felnőttképzés költsége a költségek 30 százalékáig; hogy normatív támogatást lehet adni a felnőttképzésnek épp azért, hogy rendelkezésre álljon az a munkaerő, ami nemcsak a fejlesztések hazai háttere, hanem ide is vonzza a befektetőket Magyarországra. Kétmilliárd forintnyi fejlesztési pályázat van most éppen a felnőttképzésre, a honlapunkról ez lehívható, és 12-14 milliárdot tervezünk ebben az évben még ugyanerre a célra fordítani.
Nemcsak az tehát a feladat, hogy korrigáljuk a megelőző kormányzat versenyképességet rontó lépéseit, amikor is a minimálbért, amit szükséges nettóban emelni, úgy emelték, hogy annak a bérköltségre drámai hatása volt - már szóltam erről a mai napon, duplájára emelkedett a bérköltség a minimálbéren -, nos, ezt korrigáltuk, hogy a zsebekbe jusson több pénz, ne pedig adó formájában kelljen többet befizetni. Nemcsak ezt kellett korrigálni, hanem hozzá kellett tenni egy olyan befektetésösztönzési csomagot is, amiről Csillag miniszter úr beszélt éppen a napokban, 8,5 milliárdos összegben a kis- és középvállalkozóknak, hanem el kellett indítani egy légkört is Magyarországon, amelyik ismét befogadóvá teszi Magyarországot a külföldi és a hazai befektetők számára.
Nos, ez az a folyamat, amelynek a menedzselése a pozitívumok és a negatívumok oldalán esélyt jelent a Magyarországon élők számára, hogy ne csak azokat a híreket halljuk, amelyek a negatívumokról szólnak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hanem azokat is, amelyek egy-egy térségben az európai felzárkózást mind szociális költségekben, mind bérekben, mind fejlett termékekben bemutatják.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me