DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Asszony! Egy napilap november 16-ai számában megjelent újsághír szerint egy magyar és egy harkovi hajléktalanhoz került ez év márciusában a First VIP Security Kft., amely csaknem egymilliárdos alvállalkozói feladatot kapott az autópálya építésénél a Nemzeti Autópálya Rt., illetve a Vegyépszer megbízásából a Defend Kft. alvállalkozójaként. A cikk szerint a First VIP Kft. fantomizálódott, két új tulajdonosa közül az egyiket tíz éve nem látta a családja, aki valószínűleg azóta hajléktalan, és egyébként sohasem lakott azon a címen, ahol a cégbejegyzésben szerepel, míg a harkovi címen feltüntetett új tulajdonos szintén nem elérhető, kézbesítési megbízottja pedig a magyarországi hajléktalan tulajdonostársa. A villámgyorsan eltüntetett, milliárdos munkával megbízott cég ezért aligha vállal bármiféle felelősséget a jövőben a teljesítményéért.
Tisztelt Belügyminiszter Asszony! A büntetőeljárásról szóló 1973. évi I. törvény 16. §-ának (1) bekezdése szerint a nyomozó hatóságok feladata a bűncselekmények gyors és alapos felderítése, valamint a bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonásához szükséges eljárási cselekmények elvégzése, míg a (2) bekezdés szerint általános nyomozó hatóság is a rendőrség. A rendőrségről szóló törvény 1. §-a szerint a rendőrség feladata a közbiztonság és a belső rend védelme, ennek érdekében a rendőrség bűnmegelőzési, bűnüldözési feladatokat lát el, általános bűnügyi nyomozó hatósági jogkört gyakorol.
(Dr. Vidoven Árpádot a jegyzői székben Németh Zsolt váltja fel.)
A törvény szerint a kormány a belügyminiszter útján irányítja a rendőrség működését. Az említett rendelkezésekből egyértelműen kitűnik, hogy a rendőrség bűnüldözési és bűnmegelőzési feladatainak törvényes teljesítéséért a mindenkori belügyminisztert terheli a felelősség.
Erre tekintettel kérdezem a belügyminiszter asszonytól: egyetért-e azokkal a véleményekkel, hogy az irányítása, felügyelete alá tartozó nyomozó hatóságoknál az újságokban megjelent hírek alapján hivatalból kell a mindenkori vezetőnek nyomozást elrendelni? Az elmondottak alapján lát-e a konkrét hírben olyan tényeket, ami miatt hivatalból büntetőeljárást kellett volna indítani? Amennyiben látott ilyen körülményeket, indított-e büntetőeljárást hivatalból, és ha nem, akkor miért nem?
Várom a megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me