BURÁNY SÁNDOR

Full text search

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Ön előtt is ismeretes, hogy az Országgyűlés módosította az adótörvényeket. Engedje meg, hogy tájékoztassam arról, ezzel kapcsolatban több félreértés is kikerült az érintettek közé, és az ön kérdésfelvetése ezek közül a félreértések közül néhányat tartalmaz. Hadd oszlassam el ezeket a félreértéseket itt a tisztelt Ház falai között!
Először is szeretném elmondani, hogy még 2002 októberében tárgyaltunk a Társasházak Országos Szövetségével, és tájékoztattuk őket a készülő törvénytervezetről. A Társasházak Országos Szövetsége az egyeztetések során elhangzott szakmai érveket tudomásul vette.
Nézzük a problémákat! Az első probléma az, hogy az áfarendelkezések keretében - akárhogy is tetszik vagy nem tetszik - kénytelenek vagyunk a törvényjavaslatok során az eddig meglévő különböző kedvezményeket megszüntetni és az áfatörvény hatályát gyakorlatilag mindenkire kiterjeszteni. Ilyen rendelkezés az is, hogy a lakáskezeléssel foglalkozó vállalkozások most már ugyanúgy áfakötelesek, mint a többi vállalkozás, akár egy borbélyüzlet vagy bármilyen más kisvállalkozás az országban. Nem indokolta ugyanis semmi, hogy ezt a vállalkozási formát - mert a társasházak és szövetkezetek lakásügyeinek kezelése is vállalkozási forma, egyfajta szolgáltatás nyújtása - olyan kedvezmény illesse meg, amely más vállalkozásokat nem illet meg.
Ugyanakkor abban az ügyben, hogy ennek a kedvezménynek a megszüntetése okoz-e a társasházaknak, illetve a lakásszövetkezeteknek új költségeket, félreértések keletkeztek. A lakásszövetkezetek és társasházak által megállapított közös költségek zömét eddig is és ezután is olyan tételek teszik ki, amelyeket eddig is terhelt áfa vagy járulék, és ezután is fogja. Ebben tehát nincs változás. A közös költségekben eddig is megjelent a közműdíjak áfája. A közös költség terhére végzett karbantartási, javítási, takarítási munkákat csak számla ellenében vagy megbízási szerződés alapján bérként fizethették ki, tehát ezeket az összegeket eddig is vagy áfa, vagy bér utáni járulékok terhelték. A beszedett pénz felújítási alapba jutó részét eddig sem terhelte áfa, és ezután sem fogja áfa terhelni.
Az új szabályozás nem jelenti a lakásszövetkezetek hátrányos megkülönböztetését sem a társasházakkal szemben. A lakóingatlan-kezelés - lényegében csak a közös képviseletről beszélünk - adómértékének 25 százalékos emelése ugyanis a társasházakat is érinti.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me