ÉKES JÓZSEF

Full text search

ÉKES JÓZSEF
ÉKES JÓZSEF (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tavaly december 23-án tettem fel kérdést önnek a leukémiás betegekkel kapcsolatosan, hiszen tudvalévő, hogy Magyarországon évente közel 300 leukémiás betegnek lenne szüksége csontvelő-átültetésre.
A tavalyi év statisztikája szerint 160 főnél végeztek csontvelő-átültetést. Örülök annak, hogy januárban az ATV műsorának keretén belül ismertette ön is, hogy ez 190 főre lesz felemelve; örülök annak, hogy Masszi Tamás főorvos urat is bevonták a tárgyalásokba; örülök annak, hogy két hely kialakítása meg fog történni, és hogy további harminc főnél válik lehetővé az átültetés. Sajnálatos azonban az, hogy további 110 embernek a sorsa - hiszen a csontvelő-átültetéseknél a kemoterápia, a sugárkezelés nem húzható a végtelenségig - úgymond meg van pecsételve.
Itt talán most én elsősorban a donorok kérdésével szeretnék foglalkozni, hiszen ennek utánanéztem: Magyarország az európai országok közül - én csak húszat vettem számításba - az utolsó helyen van a donorállomány tekintetében.
(16.20)
Ismeretes az is, hogy a vérellátó állomásokhoz lettek rendelve a donorállományok. Sajnos, 450 forint/beszervezési/vizsgálati díjat tudnak a vérellátó állomások a donorok számára biztosítani. Ma jelenleg Magyarországon 3937 tipizált donor található. Itt szeretném Ajka városát megemlíteni, ahol valamikor 80 környékén mozgott, ma már csak 40 a tipizált donorok száma, és sajnos tapasztalható az is, hogy eseti vizsgálatoknál, amikor tényleg szükség lenne a csontvelejükre, akkor sem az utazási költséget, sem a munkahelyi távolléti költséget... - sőt mi több, volt rá precedens, ahol igazolatlant adtak a munkahelyén a donornak, mert képes volt a saját csontvelejét felajánlani beteg számára.
Szomorú az a tény is, hogy ezelőtt két évvel az Egyesült Államokkal kötöttünk csontvelő-átadási szerződést, ahol 3 millió csontvelődonor van, és mindenképpen szükséges lenne Magyarországon a financiális rendezetlenséget valami úton-módon rendezni annak érdekében, hogy az európai és a nemzetközi követelményeknek megfelelően Magyarországon is legalább tíz-húszszorosára tudjon emelkedni a csontvelődonorok száma, és ezzel is olcsóbbá lehet tenni, hiszen ha ebben a kis országban rendelkezésre állnak a donorok, akkor a csontvelő-átültetések költségét is sokkal alacsonyabb szinten tudjuk tartani.
Szomorú vagyok, hisz a múlt héten is az egyik újság szerint (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) egy erdélyi kislány, egy magyar kislány csontvelő-átültetése...

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me