FÜLÖP ISTVÁN

Full text search

FÜLÖP ISTVÁN
FÜLÖP ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Államtitkár Úr! Bizonyára az ön számára is ismeretes tény, hogy az ország számos pontján közlekedési káosz alakult ki napjainkra. Budapesten napról napra egyre többet állunk forgalmi dugóban, de vidéken is, főleg a nagyobb városokban és a főközlekedési utakon, például a 4-es vagy 6-os számú főutakon is többszörösen túlterhelt a forgalom.
Ami miatt konkrétan a miniszter úr közbenjárását kérem, az az, hogy befolyásával hasson oda a tömegközlekedés, elsősorban a kötöttpályás közlekedés nagyobb dotálása és sokkal hangsúlyosabb előtérbe helyezése érdekében.
Sokat hallottunk mostanában az autópályák építésének terveiről, hetente más és más számok repkednek a levegőben, de azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy az autópályák építése elsősorban pénzkérdés. Amit én kérek, az az, miniszter úr, hogy a szervezési és koordinálási feladatokat próbálja meg hathatósan segíteni.
Én magam Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, Mátészalkáról utazom rendszeresen Budapestre az ország ügyeit intézni. Noha igyekszem, amikor csak lehet, vonattal, majd villamossal és busszal közlekedni, és ezzel is jó példát mutatni, de hónapok óta egyre nagyobb nehézséget okoz már az InterCity-pótjegy megrendelése is, mert egész egyszerűen lehetetlen felhívni a megadott telefonszámot. Sokszor a jól ismert "már elfogyott", "nincs több hely", "első osztályra esetleg" válaszokat kapom a pénztárakban, miközben, ha mégis sikerül helyet találni, a hosszú utazás során azt tapasztalom, hogy igenis sok hely maradt kihasználatlanul.
Úgy gondolom, hogy ez a mindennapi életből vett példa is jól rámutat arra, hogy nincs minden rendben a forgalomszervezés területén, sőt még a meglevő, rendelkezésre álló kapacitásainkat sem használjuk ki teljesen. Pedig a mai fejlettségi szint lehetővé tenné akár az SMS-ben történő helyfoglalást, akár mobil internetkávézók rendszerbe állítását a büfékocsikban akár külön díjazás ellenében.
Véleményem szerint sok embert vissza lehetne csábítani a vonatokra és általában a tömegközlekedésre, ha tisztábbak, pontosabbak, kulturáltabbak lennének a jelenlegi szintnél. Vajon nem kellene-e megfontolni, hogy a közlekedési ágazatban dolgozók pontossági pótlékot kapjanak azokon a napokon, amikor nincs késés, nincs panasz az utasok részéről?
Tisztelettel kérem tehát a miniszter urat, hogy hatáskörében eljárva kényszerítse ki a hatékonyabb és színvonalasabb tömegközlekedést. (Taps az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me