SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! Őszinte tiszteletemet fejezem ki az ön irányába a tömegközlekedéshez való ragaszkodásáért; ha mindenki így tenne, akkor bizonyára könnyebb helyzetben lenne a vasút. Annál is inkább meg tudom érteni azt a helyzetet, amit ön leírt, mert valaha nyolc éven keresztül én is naponta választókörzetem, Tatabánya és a Parlament között valahogy hasonlóan közlekedtem, mint ön. Valóban vannak problémák ezen a téren, és egyetértek a képviselő úrral abban, hogy sokszor a szűk, kevéssé rendelkezésre álló fejlesztési források mellett jó szervezéssel, a munkák jó koordinálásával is lehet jó eredményt elérni.
Ami az InterCity-helyfoglalást illeti, azt tudom mondani, hogy jelenleg valamennyi budapesti, tehát fővárosi pályaudvaron vagy menetjegyirodában lehet pótjegyet rendelni. Tény azonban, hogy a telefonos helybiztosítási rendszer rendkívül zsúfolttá vált, mert az emberek, az utazók az IC-járatokat rendkívüli módon megkedvelték. Ennek örülhetünk is, ilyen hátránya azonban jelentkezik.
A telefonos helyfoglalás szűk keresztmetszetének feloldásához szükséges fejlesztések előkészítésén a MÁV Részvénytársaság egyébként jelenleg éppen dolgozik. Első ütemben a fővárosi telefonos rendszert bővíti, majd azt követően országossá teszi a szolgáltatást. Korszerűsítik a pótjegyrendelés szoftveres hátterét is. Mindezek eredményeként a jövő évben már érezhetően javulni fog ez a szolgáltatás. Sajnos azonban meg kell mondanom, az csak a látszat, hogy itt pusztán szervezési, koordinálási feladatról van szó. Nagyon is fejlesztésekről van szó, és a fejlesztésekhez pedig - mint tudjuk - pénzre van szükség.
Mindazonáltal én köszönöm a képviselő úr figyelemfelkeltését, és intézkedni fogok a MÁV vezetői felé, hogy körlevélben hívják fel az állomásfőnökök figyelmét a hasonló esetekre, amelyek az utasoknak kényelmetlenséget és bosszúságot okoznak, mert lehet, hogy a szoftveres fejlesztésen túl tényleg kicsit nagyobb odafigyeléssel is lehet segíteni az utasok érdekében.
Fel fogom hívni a figyelmet a javasolt, az ön által pontossági pótléknak nevezett intézmény bevezethetőségének megvizsgálására is. Meg kell mondanom, kétségeim vannak, hogy technikailag ez megoldható lenne, de ez azon nem változtat, hogy megvizsgáljuk, mit tehetünk ebben az ügyben.
Kérem a képviselő urat, hogy válaszomat szíveskedjék elfogadni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me