GÖNDÖR ISTVÁN

Full text search

GÖNDÖR ISTVÁN
GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Képviselőtársaim! Magyarországon nagyon sok ember foglalkozik szőlőtermesztéssel és jó minőségű bor előállításával. A jó minőséget bizonyítja az, hogy borversenyeken rendre érmes borokat tudnak bemutatni.
A termelt mennyiség elég sokszor meghaladja a családi szükségletet, ezért a fölösleget hivatalosan értékesítik. A termelők megfelelnek, és az idő rövidsége miatt hadd ne mondjam el azt a sok törvényt a szőlő- és bortermelésről vagy FVM-, egészségügyi minisztériumi rendeleteket, amelyeket betartanak. A gondot a 15/2000. évi FVM-rendelet 19. §-a okozza, amely szerint kannába tölteni 2003. január 1-jétől csak engedélyezett adóraktárban lehet, az engedély iránti kérelemnek viszont irreálisan magasak a feltételei, a követelményei. Be kellene tartaniuk az élelmiszer-előállításra és -forgalmazásra vonatkozó rendeleteket, amelyek csempézést, vízrendszert, hulladékkezelést és sok minden mást írnak elő. Az adóraktári engedély elvesztése azt jelentené, hogy ezek a kistermelők nem tudnák értékesíteni a felesleges bormennyiségüket, holott ezeknek a kis adóraktáraknak a forgalma eredendően a kannás értékesítésből származik.
(15.40)
Tisztelettel kérdezem, miniszter úr: lehetséges-e módosítani a rendeletben lévő januári határidőt, hogy további időt nyerjenek azok, akik ezeket a feltételeket meg akarják teremteni? Vagy van-e akadálya annak, hogy e szigorú feltételek csak egy adott mennyiség fölött érvényesüljenek? Várom válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me