GUSZTOS PÉTER

Full text search

GUSZTOS PÉTER
GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Felháborító visszaélésekről, ismerősöknek kedvező kormánydöntésekről sokszor hallottunk már az előző, Fidesz vezette kormány vonatkozásában. Azt remélnénk, nem derülhet már fény újabb vagy becstelenebb ügyletekre. Tévedés lenne ezt gondolni.
A 2001-2002-es költségvetés a fogyatékos gyermekek oktatására létrehozott iskolák fenntartására a Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Közalapítványnak juttatott forrást. 2002 decemberében az alapítvány fenntartásában lévő Balassagyarmat-Nyírjesi Szakképző Iskola vezetője arról számolt be, hogy iskolájuknak már nincs pénze fűtésre és a gyermekek étkeztetésére. Az ellentmondás feloldása az alapítvány év végi jutalmazásában rejlik. A sajtó arról tájékoztatott, hogy az iskolaigazgató levelét megelőző néhány napban a közalapítvány ügyvezetője és a kuratórium elnöke közel 4 millió forintot, személyenként akár 800 ezret is elérő év végi jutalmakat osztott ki az apparátus tagjai között.
A sokat érő apparátust az előző kormány sportminisztere nevezte ki négy évre. A kormányváltás után azonban aggodalom kínozta az alapítványt, és féltvén a fogyatékos gyermekeket vagy talán inkább saját jutalmukat, nyílt levelet írtak a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumnak, melyben a 2003. évben nekik szánt juttatásokat kevesellték. Ez arra enged következtetni, hogy az alapítvány vezetése csak annyira volt jó ismerős, hogy szétosztandó pénzt kapjon, annyira már nem, hogy az Orbán-kormány tagjai 2001-ben tájékoztassák őket arról, hogy az iskolák finanszírozásáról szóló 2048/97-es kormányrendeletet visszavonták. Így az alapítvány támogatása egyéb programok finanszírozására nyújt fedezetet.
Azon természetesen nem helyénvaló ironizálni, hogy a fogyatékos gyerekek szó szerint éheznek és fáznak iskolájukban, míg az értük felelős kurátorok hatalmas összegű jutalmakat osztanak ki. Ironizálni nem helyénvaló, de észre kell vegyük.
Mindezek alapján a következő kérdést szeretném feltenni a minisztériumnak: mit tett eddig ebben a tárgykörben a minisztérium, és milyen módon kívánja biztosítani a fogyatékos gyerekek méltányos ellátását, illetve azt, hogy az ezzel megbízott alapítvány, alapítványok valóban felelősen intézkedjenek?
Köszönöm szépen. Várom válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me