MESTERHÁZY ATTILA

Full text search

MESTERHÁZY ATTILA
MESTERHÁZY ATTILA gyermek-, ifjúsági és sportminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A Horn-kormány 2048/97-es kormányhatározatában rendelkezett arról, hogy a Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Közalapítványnak milyen feladatai vannak a fogyatékos tanulók szakképzésével és rehabilitációs célú foglalkoztatásával kapcsolatban. A kormányhatározat 2. pontja kimondja, hogy a fogyatékos tanulók komplex szakképző, rehabilitáló és foglalkoztató központjainak folyamatos működtetéséhez a kormány '98-tól a normatív támogatáson felüli kiegészítő támogatást biztosít. A 3. pont szerint a '97. évi működési költségekhez pedig a Munkaügyi Minisztérium 15 millió forintos, a Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram szintén 15 millió forintos támogatást fog biztosítani.
A közalapítvány az 1997-re vonatkozó működési költségek fedezésére megkapta a 30 millió forintot, illetőleg a kormányhatározat 2. pontja is teljesült 1998 első félévében. Ezzel szemben az 1998-as kormányváltás után a 2048/97-es kormányhatározat végrehajtása már nem történt meg. Az iskola működéséhez adott, a kormányhatározatban meghatározott plusz pénzügyi eszközöket az akkori Orbán-Torgyán-kormány nem teljesítette. Tovább nehezítette az iskolák helyzetét, hogy a kormány a fent jelölt kormányhatározatot hatályon kívül helyezte a 2166/2001-es határozatával, megszüntetve ezzel a kormány azon kötelezettségét, mely szerint az iskolákat kiegészítő támogatásban kell részesíteni.
A hosszabb távú működtetés feltételeinek biztosítása érdekében egy másik, a 2167/99-es kormányhatározat 2. pontja úgy rendelkezik, hogy az akkori oktatási miniszter, a szociális és családügyi miniszter az ifjúsági és sportminiszterrel együttműködve meg kell hogy vizsgálja a közalapítvány, az NGYIK keretei között létrehozott, fogyatékos tanulók képzését és munkába állását segítő program finanszírozásával kapcsolatos kérdéseket, és közös javaslatot kellett volna tenniük, hogy a további működést is zökkenőmentesen biztosítani tudják. Ez a kormányhatározat szintén nem teljesült, nem történt meg a javaslattétel, így 1999 és 2002 között a közalapítvány kénytelen volt részben az ifjúságpolitikai feladatok ellátására kapott költségvetési támogatásból finanszírozni az iskolákat és a működési költségeket biztosítani.
Tisztelt Képviselő Úr! Az eddig elmondottakból egyértelműen megállapítható, hogy a több száz fogyatékos fiatalt oktató, nyíregyházi székhelyű speciális szakképző iskola működése nem a jelenlegi költségvetési módosítás eredményeként lehetetlenült el, hanem az előző kormányzat felelőtlen magatartása és többszörös mulasztása miatt.
A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium hosszú távon is megnyugtató megoldást fog találni az iskolák problémájára. Az Oktatási Minisztériummal tárgyalásokat kezdtünk a közalapítvány által fenntartott iskola működési támogatásának és adósságállományának rendezéséről. Ennek első lépése, hogy a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium az Oktatási Minisztérium szakértőivel együtt pénzügyi ellenőrzést folytat az iskolánál, és ennek a vizsgálatnak az eredményeképpen fogjuk meghatározni az adósság rendezésének a módját és az iskolák működtetésének további feltételeit.
De természetesen a minisztériumunk már eddig is konkrét lépéseket is tett a probléma enyhítése érdekében: 2002 szeptemberében 24 millió forint gyorssegélyt adtunk a közalapítványnak az iskolák fenntartásával kapcsolatos pénzügyi problémák rendezésére, illetőleg 2002 decemberében a Balassagyarmat-Nyírjesen lévő iskola fűtési és a fogyatékos gyermekek élelmezési gondjainak megoldásában is segítséget nyújtottunk. Igen, képviselő úr, ez abban az időszakban történt, amikor a közalapítvány kuratóriuma döntött a jutalmakról, és azokat a jutalmakat ítélte meg, amiről ön szólt. Erre a minisztériumnak semmiféle ráhatása nincs, de az adott körülményeket figyelembe véve azt gondolom, hogy ez a döntés önmagát minősíti.
A Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány működését illetően a továbbiakban a gyermek- és ifjúsági feladatok ellátását a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium, az iskolák fenntartását az Oktatási Minisztérium hivatott finanszírozni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Bízom benne, hogy az elmondottak egyértelművé teszik azt, hogy a célunk a közalapítvány finanszírozási rendszerének, gazdálkodásának átláthatóbbá tétele és a működési feltételek biztosítása. (Az elnök ismét csenget. - Közbeszólások: Idő!) A feladatokat és a hozzárendelt pénzeszközöket viszont úgy kell meghatározni, hogy ezek összhangban legyenek egymással.
Köszönöm szépen a figyelmüket és a kérdését. Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me