MANNINGER JENŐ

Full text search

MANNINGER JENŐ
MANNINGER JENŐ (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Miniszter Asszony! Vajon mi az adófizetők pénzéből fenntartott állam legfontosabb feladata? A válasz nem lehet kétséges: az államnak, azaz a kormányzatnak az emberek, a családok, a közösségek, tehát a köz érdekét kell szolgálnia.
A baj csak az, hogy a szocialisták szavai és tettei rendszerint köszönő viszonyban sincsenek egymással. Mert mit ígértek a szocialisták az évszázados vízállási rekordokat átlépő árvizektől fenyegetett Tisza menti településeken élő családoknak? Azt ígérték, hogy a polgári kormánynál is többet tesznek majd érdekükben. Azt ígérték, hogy folytatják a polgári kormány által kidolgozott árvízvédelmi Vásárhelyi-tervet és annak megvalósítását. Mi történik ezzel szemben a valóságban a hangzatos szocialista ígéretekkel?
A polgári kormány fontosnak tartotta, hogy a polgárok élet- és vagyonvédelme érdekében olyan vízgazdálkodási tervet készítsen, amelynek segítségével kivédhetők a súlyos árvízi veszélyek: elkészült a tiszai árvízvédelmet szolgáló Vásárhelyi-terv. Az ökológiai, vagyonvédelmi, vízgazdálkodási és gazdaságossági szempontokat figyelembe vevő Vásárhelyi-terv helyett annak megváltoztatásával, az SZDSZ és MSZP programjában hangzatos közhely szerinti, úgynevezett magántőke bevonásával, ami a gyakorlatban az állam pénzének magánzsebbe történő kiszivattyúzását jelenti, tizenhárom mesterséges víztározót akarnak építeni.
(14.40)
Ki lenne egy ilyen terv nyertese? Azok az MSZP és SZDSZ közeli tőkecsoportok, akiknek képviselői mindennap ott kilincselnek az önök háza táján, és meg akarják változtatni a Vásárhelyi-tervet saját érdekeik szerint. És kik lennének ennek vesztesei? Az ott élő emberek.
Gyorsabb ütemű, reális tervek egyeztetését, megvalósítását javasoljuk, nemcsak Nemcsók miniszteri biztos úrral, hanem a természet- és környezetvédők, valamint a vízgazdálkodási szakemberek egyetértésével. Mert nem különös, hogy Nemcsók miniszteri biztos úr mindig feltűnik ott, ahol tározót építenek?
Tisztelt Miniszter Asszony! Mikor érhetjük azt el végre, hogy a Duna ügyében nemcsak az elhíresült Nemcsók miniszteri biztos úrral egyeztet, hanem szélesebb szakmai kör bevonásával keresi a polgárok érdekeit kielégítő legjobb megoldást, és nem kell halogatni már sokadszor, hogy a kormány megtárgyalja a Vásárhelyi-tervet?
Kérdezem tehát: miért fontosabb a szocialisták számára néhány tőkéscsoport további meggazdagodásának erősítése, ahelyett, hogy az árvíztől fenyegetett családok érdekeit védenék?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me