DR. BALSAI ISTVÁN

Full text search

DR. BALSAI ISTVÁN
DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Miniszterelnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A jóléti rendszerváltás kormánya, úgy látszik, gondban van, már nem látjuk a hetyke kis logókat a kormányszóvivői tájékoztatók alkalmával, és mintha már fáradna a hátrafelé mutogató és vádló kéz. Úgy látszik, fogyóban a muníció.
Bár az új esztendő hivatalosan a csatlakozás esztendeje, hivatalosan az öröm éve, hiszen közeleg a népszavazás időpontja, és Medgyessy Péter miniszterelnök úr gondolatai már valahol az Akropolisz körül keringenek, de mintha csökkenni látszana a töretlen optimizmus a sikerpropagandában. Csillag István szerint nem, nem süllyed a cirkáló, csak éppen fordulni látszik. Nézőpont kérdése persze mindez, gyárak zárnak be, munkahelyek ezreit számolják fel országszerte; multik és döntésük következtében a velük gazdasági kapcsolatban álló beszállító és alvállalkozó hazai kis- és közepes vállalatok reménytelen helyzetbe sodródtak.
Csődöt jelentett be a Diósgyőri Acélművek, ez várható Ózdon is, ahol a termelést le kellett állítani, a két üzem leállítása összesen 50 ezer ember megélhetését veszélyezteti; települések tucatjai, szolgáltatók és kereskedők százai meg fogják sínyleni a vásárlóerő elapadását. Reménytelen helyzetbe került ismét Északkelet-Magyarország két térsége, Hollóháza és Ajka sorsa is kritikussá vált. Itt olyan emberek válnak egyébként munkanélkülivé, akiknek szakképzettsége sehol másutt nem használható.
Veszprémben és Enyingen a Videoton Holding mintegy 1300 dolgozójától és üzemétől válik meg, és bezárja a tulajdonos áramszolgáltató a vértesi bányákat, talán az utolsó hazai bányát is. Több mint 3000 dolgozóját készül elbocsátani a Magyar Posta, amely egyébként állami tulajdonban van, így tehát a kormány senkire se mutogathatna széttárt tenyérrel, mégis naponta többször elhangzik a hivatalos cáfolat, miszerint most egy egészséges folyamat zajlik itt. Megmondta Csillag miniszter úr: nem, nem süllyed a cirkáló, csak fordul; nem, nem csökken a foglalkoztatottság, egyenesen növekszik. Nemsokára meghalljuk megint Kiss Péter miniszter úrtól - gondolom, ő fog reagálni -: nem, nem nő a munkanélküliség, hanem csökken, ha mégis úgy tűnik, ez a statisztikai hibahatáron belül van, majd év közben valahogy megoldódik.
Egyébként is a jóslások szerint 4450 piaci szereplő azt állítja, ma jobb lesz, mint tavaly, és holnap jobb lesz, mint az idén. A valóság ezzel szemben az, hogy a statisztikai számok, ezek az adatok mind-mind a tavalyi évre vonatkoznak, sőt a tavalyi év egy részét a tavalyelőtti év egy részével hasonlítják össze, továbbá a piaci szereplők várakozásaikat tavaly, 2002 augusztusában fogalmazták meg. Azóta olajárrobbanás volt, azóta elmélyült az iraki válság, egyenesen háborús felvonulás van, mélyülő gazdasági válság világszerte, a világ legfejlettebb országaiban is, természetesen stagnáló befektetési kedv van.
A kormánynak ezekre a kérdésekre kell a válaszokat megadnia, tisztelt képviselőtársaim, arra, hogy mi történt abban az országban, ahol évek óta az Unió átlagát jóval meghaladó növekedés mellett egyre csökkent a munkanélküliség; közel felére egyébként négy év alatt, és ezenközben rendíthetetlenül csökkent az infláció, mindemellett jutott forrás a nemzeti gazdaságélénkítő programra, jutott bőségesen forint és figyelem a hazai kis- és középvállalkozóknak, szaporodtak a táblák országszerte a Széchenyi-terv támogatta beruházásokról, kezdte magát jól érezni a gazdasági élet minden szereplője, jutott akarat és forint a megalázóan alacsony minimálbér két és félszeres felemelésére, ami még mindig nagyon kevés, de talán már nem megalázó. Mindez azért volt lehetséges, mert volt valódi szándék a nemzet fejlődésének biztosítására, volt elhatározás egy aktív gazdaságpolitikára, sodródás helyett tettek jellemezték azt a kormányt.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mi úgy látjuk, hogy a mai kormánynak nincsen válasza az aggasztó jelenségekre, a miniszterelnök öt-hat hazai nagyvállalati vezetőt kért, ugyan adjanak már választ a gyárbezárások okaira, javasoljanak az adózási körülményekről valami jobbat, kamatpolitikáról és egyebekről. Ha ugyanis lenne válasza a kormánynak, akkor a dolog másképpen történne, a miniszterelnök és kormánya felelős tagjai, mondjuk, a gazdaságért és a pénzügyekért felelős tagjai, nem a hozzájuk közel álló öt-hat emberrel beszélgetnének, hanem az Országgyűlés előtt beszámolnának az intézkedési tervről, a rövid távú gazdaságélénkítési beruházást ösztönző lépésekről, egyszóval arról, ami nincs, a felelős magyar kormány gazdaságpolitikájáról.
(11.00)
Tisztelt Képviselőtársaim! A foglalkoztatási bizottság elnökeként éreztem kötelességemnek, hogy a sajtótájékoztatókon kívül erre is felhívjam az Országgyűlés figyelmét.
Az idő vészesen fogy, tisztelt képviselőtársaim, Magyarország ennél sokkal többet érdemelne.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me