DR. MEDGYESSY PÉTER

Full text search

DR. MEDGYESSY PÉTER
DR. MEDGYESSY PÉTER miniszterelnök: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Fontosnak tartom, hogy az első ülésnapon tájékoztassam a tisztelt Házat azokról az eseményekről, amelyek a világpolitikában az elmúlt hetekben lezajlottak. Egyúttal szívesen teszek majd eleget a külügyi bizottság meghívásának, hogy egy konzultáció keretében beszélgessünk külpolitikai kérdéseinkről, azokról az ügyekről, amelyek a világot foglalkoztatják. Meg fogok jelenni tehát és részt veszek a külügyi bizottság ülésén.
A kormány külpolitikáját nemzeti érdekeink érvényesítése és hazánk állampolgárainak biztonsága vezérli.
A világban a terrorizmus és a tömegpusztító fegyverek súlyos biztonsági kockázatot jelentenek, különösen akkor, ha egy kiszámíthatatlan rezsim kezében vannak ezek a fegyverek. Ezt állapította meg az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangú határozatában, amikor felszólította Irakot arra, hogy számolja fel ezeket a fegyvereket. A prágai NATO-csúcson és az azt követő államfői értekezleten 45 ország vezetői, képviselői megerősítették ezt az álláspontot, és támogatták azt, hogy ezeknek a fegyvereknek a világból el kell tűnniük.
Ennek szellemében egyetért Magyarország is azzal, ha lehetséges, békés eszközökkel kell rávenni az iraki rezsimet arra, hogy leszerelje ezeket az eszközöket. Azonban mindannyian tudjuk, hogy a békés megoldáshoz erőt és egységet kell mutatni, hiszen csak így lehet rávenni az iraki rezsimet a fegyverek leszerelésére.
Meggyőződésem az, és mindannyiunk meggyőződése, akik a kormányban ülünk, hogy a kérdés megoldásában részt kell vennie Európának. Távol maradni nem jó sem Európának, de nem tesz jót az Egyesült Államoknak sem. A háború megvívásához elég két ország is, a békéhez többünk szándéka és egyetértése szükséges.
Engedjék meg, hogy idézzem az Országgyűlés 1998 végi határozatát a Magyar Köztársaság biztonság- és védelempolitikájáról. Ez a határozat, amit egyébként az Országgyűlés egyhangúlag szavazott meg, a következőt mondja ki: "A globális kihívások világában az euroatlanti térség biztonsága oszthatatlan." Vagyis ez annyit jelent, hogy nincs Amerika-ellenes Európa. A békés megoldás egyetlen esélye, ha az Egyesült Államok és Európa együttműködik. Ez az egyetlen esély.
Az eredetileg nyolc ország által aláírt nyilatkozat hozzájárulás a békés megoldás lehetőségéhez, és közös európai vélemény kialakítására sarkall. Szeretném elmondani, hogy a nyolc ország azóta tizenkettőre bővült, és csak a rend kedvéért engedjék meg, hogy felsoroljam: ezt a nyilatkozatot aláírta Nagy-Britannia miniszterelnöke, Spanyolország miniszterelnöke, Olaszországé, Dániáé, Portugáliáé, Lengyelországé, Csehországé, Magyarországé; azonkívül Szlovákia, Szlovénia, Lettország és Litvánia utólag csatlakozott a nyilatkozatot kiadók sorához.
Az, hogy a magyar kormányt és a magyar miniszterelnököt megkérték arra, hogy csatlakozzon ehhez a nyilatkozathoz, azt jelenti, hogy Magyarországnak külpolitikai súlya van; súlya annyi, amennyit egyébként az ország súlya képvisel. De fontosnak tartották azt, hogy Magyarország azok között legyen, aki ebben a kérdésben véleményt nyilvánít.
Meggyőződésem szerint szükség van közös kül- és biztonságpolitikára Európában. Ma nincs elfogadott közös álláspont Irak kérdésében sem. Itt az ideje tehát, hogy megszülessen, és ez a dokumentum ehhez szeretett volna, ehhez kíván hozzájárulni. A tömegpusztító fegyverek létéről szóló bizonyítékok bemutatása után álláspontunk szerint újabb Biztonsági Tanács-ülés kell, és a Biztonsági Tanács meg kell hozza az ezzel kapcsolatban szükséges határozatot.
Hölgyeim és Uraim! A világ békében akar élni, és ehhez az azt veszélyeztető elemeket meg kell szüntetni. A magyar kormány lépései védenek meg mindannyiunkat a világban lévő viharoktól. Számunkra az állampolgárok biztonsága mindenek előtt áll és minden pártérdek fölött áll. Mi ezt a biztonságot garantáljuk.
Tisztelt Ház! Én a békés megoldás pártján vagyok, és mint ember, gyűlölöm a háborút, de elfogadhatatlan a számomra a tömegpusztító fegyverek léte, az azzal való fenyegetés és a terror.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból. - Szórványos taps az ellenzék soraiból. - Dr. Mádl Ferenc tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me